Wykonanie
Coraz częściej goszczą te kotlety w moim domowym, rodzinnym jadłospisie. Kiedyś zwykle były to kotlety
schabowe, bądź z karczku. Niejednokrotnie jednak były nie do zgryzienia. Przede wszystkim zależało od tego jaki kawałek
mięsa udało mi się zakupić.Obecnie słodkie
polędwiczki wieprzowe mają w mojej kuchni zdecydowaną przewagę nad
schabem czy karczkiem. Kotlety z nich są delikatne, miękkie i szybkie w przyrządzeniu.Poza tym mimo, że
polędwica jest droższa od wspomnianych gatunków
mięs to jednak w rezultacie wcale nie wychodzi dużo drożej. Z małego kawałeczka
mięsa można zrobić całkiem pokaźnego kotleta.
Składniki :ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)1
jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej
wodysólpieprz czarny mielony1 ząb
czosnkumąka pszennabułka tartaolej do smażeniaWykonanie :
Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy na porcje.
Mięso delikatnie rozbijamy. Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę oprószamy
pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Tak przyprawione
mięso odstawiamy na ok. 10 minut.Oprószamy z obu stron
mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie
jajku i
tartej bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym na patelni
oleju roślinnym ok. 8 minut.Podajemy do drugiego dania obiadowego z
ziemniakami i surówką z
kapusty pekińskiej z
ananasem i
chrzanem lub z
marchewką w beszamelu, bądź też z inną surówką według upodobań.