ßßß Cookit - przepis na ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW

ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW

nazwa

Wykonanie

Smaczna , delikatna zupa na obiad. Najlepiej nam smakuje właśnie teraz, w okresie wiosennym. Przepis pochodzi z ulubionej gazetki Dania za grosik nr 3/2009. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki :
1 kg brokułów
2 ziemniaki (ok. 25 dag)
kawałek selera (ok. 15 dag)
2 marchewki (ok. 20 dag)
1 duży ząb czosnku
natka pietruszki
150 ml śmietany kremówki
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
3 litry wody
Wykonanie :
Ziemniaki, marchew, seler obieramy, myjemy, rozdrabniamy, zalewamy w małym garnku
1 litrem wody i gotujemy 15 - 20 minut. Brokuły oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki, zalewamy 2 litrami wody w większym garnku (ok.5 l) i gotujemy przez 7 - 10 minut (tak, aby się nie rozgotowały). ¹⁄³ brokułów wyjmujemy z zupy i odkładamy. Pozostałe miksujemy. Do zmiksowanych brokułów wlewamy zawartość mniejszego garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku i gotujemy ok. 4 minuty.
Dodajemy odłożone i podzielone na mniejsze części brokuły, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Zabielamy zmiksowaną z żółtkami śmietaną. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki i grzankami z żółtym serem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/ZIELONA-ZUPA-Z-BROKULOW.html