Wykonanie
Smaczna , delikatna zupa na obiad. Najlepiej nam smakuje właśnie teraz, w okresie wiosennym. Przepis pochodzi z ulubionej gazetki Dania za grosik nr 3/2009. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki :1 kg
brokułów2
ziemniaki (ok. 25 dag)kawałek
selera (ok. 15 dag)2
marchewki (ok. 20 dag)1 duży ząb
czosnkunatka pietruszki150 ml
śmietany kremówki2
żółtkasól,
pieprz do smaku3 litry
wodyWykonanie :
Ziemniaki,
marchew,
seler obieramy, myjemy, rozdrabniamy, zalewamy w małym garnku1 litrem
wody i gotujemy 15 - 20 minut.
Brokuły oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki, zalewamy 2 litrami
wody w większym garnku (ok.5 l) i gotujemy przez 7 - 10 minut (tak, aby się nie rozgotowały). ¹⁄³
brokułów wyjmujemy z zupy i odkładamy. Pozostałe miksujemy. Do zmiksowanych
brokułów wlewamy zawartość mniejszego garnka, dodajemy zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprz do smaku i gotujemy ok. 4 minuty.Dodajemy odłożone i podzielone na mniejsze części
brokuły, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Zabielamy zmiksowaną z
żółtkami śmietaną. Podajemy z drobno posiekaną
natką pietruszki i grzankami z
żółtym serem.