Wykonanie
Poszukując jakiś czas temu przepisu na sernik natknęłam się na dość ciekawą kombinację
smakową w niepokaźnym miesięczniku "Ciasta za grosik" nr 4/2011. Sernik z dodatkiem
musu jabłkowego wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiłam zrobić jak najszybciej. Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.Sernik
jabłkowy jest delikatny, wilgotny i smaczny.

Składniki
spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):1 szklanka
herbatników1 szklanka
biszkoptów120 g
masła1 - 2 łyżki jasnego
dżemu½ łyżeczki
cynamonuSkładniki masy
serowo -
jabłkowej :1kg
twarogu półtłustego podwójnie mielonego150 - 200 g
masła1¼ - 1½ szklanki
cukru5
jajek2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe na ½ l
mleka2 - 3
jabłka (ok. 400g)dodatkowo:sos
toffi ( dałam gotowy Dr Oetkera)Wykonanie
spodu :Tortownicę wyścielamy papierem do piecznia.
Masło roztapiamy, studzimy.
Biszkopty i
herbatniki kruszymy na miazgę, dokładnie mieszamy z
cynamonem, przestudzonym
masłem i
dżemem.Wykładamy otrzymaną mieszanką dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, aby spód dobrze związał się.Wykonanie masy
serowo-
jabłkowej :
Masło z 1 szklanką
cukru ucieramy na puch, dodajemy porcjami proszek budyniowy, a nastepnie
żółtka i
twaróg. Ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki, miksujemy i dodajemy do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym
cukrem i delikatnie mieszamy z masą
serowo-
jabłkową. Wykładamy na schłodzony spód i pieczemy ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polewamy sosem
toffi.



Polecam również :W kuchni na wesoło:Klient do kelnera:- Dostałem sok bez słomki!- O przepraszam, proszę chwilkę poczekać w tej chwili wszystkie są zajęte!