ßßß Cookit - przepis na SERNIK JABŁKOWY Z SOSEM TOFFI

SERNIK JABŁKOWY Z SOSEM TOFFI

nazwa

Wykonanie

Poszukując jakiś czas temu przepisu na sernik natknęłam się na dość ciekawą kombinację smakową w niepokaźnym miesięczniku "Ciasta za grosik" nr 4/2011. Sernik z dodatkiem musu jabłkowego wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiłam zrobić jak najszybciej. Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Sernik jabłkowy jest delikatny, wilgotny i smaczny.
Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):
1 szklanka herbatników
1 szklanka biszkoptów
120 g masła
1 - 2 łyżki jasnego dżemu
½ łyżeczki cynamonu
Składniki masy serowo - jabłkowej :
1kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
150 - 200 g masła
1¼ - 1½ szklanki cukru
5 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
2 - 3 jabłka (ok. 400g)
dodatkowo:
sos toffi ( dałam gotowy Dr Oetkera)
Wykonanie spodu :
Tortownicę wyścielamy papierem do piecznia. Masło roztapiamy, studzimy.
Biszkopty i herbatniki kruszymy na miazgę, dokładnie mieszamy z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem.
Wykładamy otrzymaną mieszanką dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, aby spód dobrze związał się.
Wykonanie masy serowo-jabłkowej :
Masło z 1 szklanką cukru ucieramy na puch, dodajemy porcjami proszek budyniowy, a nastepnie żółtka i twaróg. Ucieramy, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki, miksujemy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy z masą serowo- jabłkową. Wykładamy na schłodzony spód i pieczemy ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polewamy sosem toffi.
Polecam również :
W kuchni na wesoło:
Klient do kelnera:
- Dostałem sok bez słomki!
- O przepraszam, proszę chwilkę poczekać w tej chwili wszystkie są zajęte!
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/03/SERNIK-JABLKOWY-Z-SOSEM-TOFFI.html