Wykonanie
Przepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem
jabłek znalazłam tutaj ..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia..

Składniki
spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):1 szkl.
herbatników1 szk.
biszkoptów120 g
masła1 - 2 łyżki jasnego
dżemu½ łyżeczki
cynamonuSkładniki masy
serowo -
jabłkowej :1 kg
twarogu półtłustego podwójnie mielonego150 - 200 g
masła1¼ - 1½ szkl.
cukru5
jajek2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe na ½ l
mleka2 - 3
jabłka (ok. 400g)dodatkowo:dowolny sosWykonanie
spodu :
Masło roztopić i wystudzić.
Biszkopty i
herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z
cynamonem, przestudzonym
masłem i
dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się.Wykonanie masy
serowo-
jabłkowej :
Masło z 1 szkl.
cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie
żółtka i
twaróg. Ucierać, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy serowej.
Białka ubić na sztywno z pozostałym
cukrem i delikatnie wymieszać z masą
serowo-
jabłkową. Wyłożyć na schłodzony spód i piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polać sosem
toffi.


