ßßß Cookit - przepis na HARATANIEC

HARATANIEC

nazwa

Wykonanie

To przekładane ciasto serowe, sernik harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003.
Składniki ciasta (na formę o wym. 32 x 24 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
Składniki masy serowej :
500 g sera półtłustego
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną wanilią
ponadto :
6 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel brzoskwiniowy (bez cukru na 1/2 l wody)
drobno pokrojone i osączone z syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g)
Wykonanie ciasta :
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem, bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło połączyło się z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.
Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.
Wykonanie masy serowej :
Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.
Układanie warstw ciasta :
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.
Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń. Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe.
Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową i "posypujemy" pozostałymi drobno pokrojonymi brzoskwiniami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel. Otrzymaną sztywną masę wykładamy równomiernie na brzoskwinie.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, po 3 - 5 minutach uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/01/HARATANIEC.html