Wykonanie
Oto kolejny wypiek, który królował ostatnio na moim rodzinnym wielkanocnym
stole.Tym razem nie konsultując się z najbliższymi postanowiłam go zrobić.Pomyślałam sobie, że będzie to niespodzianka.W zasadzie to i dla mnie również, gdyż robiłam ten tort po raz pierwszy i gdyby okazał się niewypałem to sytuacja moja nieco skomplikowałaby się i wówczas byłaby dla mnie niezła niespodzianka. Zależało mi bardzo na tym torcie, aby pojawił się na wielkanocnym
stole, głównie ze względu na zaproszonych gości. Przyznam się szczerze, że chciałam ich nieco zaskoczyć. W końcowym efekcie okazało się, że zaskoczyłam również samą siebie.Wybór był trafiony w dziesiątkę!Szybkie ku mojemu zdziwieniu wykonanie, proste, no i przede wszystkim wyśmienity smak. Wszyscy byli pod wrażeniem, zarówno wyglądu, jak doznań
smakowych. Przepis znalazłam w miesięczniku Moja Kuchnia-
biszkopty nr 5/2007.Oczywiście nieco go zmodyfikowałam i zastosowałam dekorację własnego pomysłu.


Składniki na ciasto :25 dag
mąki pszennej20 dag
cukru kryształu3 łyżki
cukru pudru2 tabliczki
czekolady mlecznej (200g)15 dag
masła9
jajek1
cukier waniliowy (16 g)3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoSkładniki na krem :2 tabliczki
czekolady gorzkiej (200g)1 tabliczka
czekolady mlecznej (100 g)2 kostki
masła (400 g)100 ml
likieru czekoladowego2 łyżeczki
aromatu pomarańczowegoponadto :1 słoiczek
dżemu brzoskwiniowego (4oo g)gotowe elementy ozdobne do ciast
margaryna do natłuszczenia tortownicy i
bułka tarta do obsypaniaWykonanie ciasta :
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami
żółtka i przestudzoną
czekoladę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier kryształ. Dalej ubijając dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Po dodaniu całej ilości
mąki z dodatkami, porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną masę
żółtkowo-
czekoladową mieszając mikserem na najmniejszych obrotach.Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy
margaryną, obsypujemy
bułką tartą i delikatnie wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy 15 minut w temp. 145°C, a następnie zwiększamy temp. do 170°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.Wykonanie kremu :
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzoną
czekoladę.
Likier czekoladowy łączymy z
aromatem pomarańczowym i wlewamy cienkim strumieniem do kremu. Dokładnie całość mieszamy.Wykonanie
tortu :Przestudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Jeden blat smarujemy lekko ogrzanym
dżemem brzoskwiniowym. Kładziemy na to drugi blat i lekko dociskamy. Smarujemy częścią
kremu czekoladowego. Przykrywamy trzecim blatem.Smarujemy
kremem czekoladowym wierzch i boki
tortu zostawiając jego niewielką część do ozdobienia. Dekorujemy tort wg własnych pomysłów i upodobań.

