Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że warto powracać, odświeżać dawne, zazwyczaj proste w wykonaniu przepisy na ciasta.Ta szarlotka ma
biszkoptowy spód, uprażone
jabłka zagęszczone są
galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać
sok z cytryny i
alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza. Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

Składniki
biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):6
jajek¾ szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny lub ¾ łyżki
octu 10%Składniki masy
jabłkowej :1,5 kg
jabłek (u mnie szara reneta)¾ szklanki
cukru1 - 2
galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1
galaretkę o smaku
pina colada i ½ op.
galaretki pomarańczowej)Składniki masy budyniowej :1 op. budyniu
śmietankowego na ½ l
mleka½ l
mleka¾ szklanki
cukru200 g
masłaok. 75 ml
soku z cytrynyok. 100 ml
spirytusu (niekoniecznie)dodatkowo :100 g
czekolady mlecznejWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z
proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.Wykonanie masy
jabłkowej :Obrane i pokrojone na małe kawałki
jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością
wody. Dodajemy
cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy
galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej
biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.Wykonanie masy budyniowej :Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego
mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe
mleko gotujemy, dodajemy pod koniec
cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy
budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony
budyń. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami
sok z cytryny, a następnie
spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.Na stężonej
masie jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy grubą warstwą tartej
czekolady. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.



Polecam również :