Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE coś dla smakoszy
ciast drożdżowych. Ciasto wzbogacone jest masa
serową i zatopionymi w nim
malinami.To
ciasto drożdżowe wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.Drożdzówka z
serem i
malinami to ciasto dość łatwe w wykonaniu, lekkie i aromatyczne. Polecam :)

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :500 g
mąki pszennej¾ szklanki
mleka50 g
masła50 g świeżych
drożdży2
żółtka i 1
jajko (duże, L)2/3 szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliSkładniki masy serowej :2 szklanki
mleka¾ szklanki
cukru500 g
sera białego półtłustego1
budyń waniliowy na ½ l
mleka4
jajkasok ( 30 -40 ml) i otarta skórka z ½ dużej
cytryny (dokładnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem )300 g
malin świeżych lub mrożonychWykonanie ciasta :Wykonujemy rozczyn mieszając
drożdże z 1 łyżką
mąki, 1 łyżką
cukru i 2 łyżkami
mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie ucieramy 2
żółtka i 1
jajko z
cukrem i
solą do białości. Do przesianej
mąki dodajemy utarte
żółtka i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe
mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Wykonanie masy serowej :
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody i osuszenia. Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.Gotujemy na
mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy do niego po 1
żółtku i porcjami
cukier, ucierając mikserem na gładką masę.Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i otartą
skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej delikatnie mieszając.Wykonanie drożdżówki:Wyrośnięte ciasto wykładamy do dużej formy (28x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzamy po dnie.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę
serową i posypujemy
malinami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor.


Polecam również :