ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKA Z SEREM I MALINAMI

DROŻDŻÓWKA Z SEREM I MALINAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE coś dla smakoszy ciast drożdżowych. Ciasto wzbogacone jest masa serową i zatopionymi w nim malinami.
To ciasto drożdżowe wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.
Drożdzówka z serem i malinami to ciasto dość łatwe w wykonaniu, lekkie i aromatyczne. Polecam :)
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :
500 g mąki pszennej
¾ szklanki mleka
50 g masła
50 g świeżych drożdży
2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
2/3 szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
Składniki masy serowej :
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
500 g sera białego półtłustego
1 budyń waniliowy na ½ l mleka
4 jajka
sok ( 30 -40 ml) i otarta skórka z ½ dużej cytryny (dokładnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem )
300 g malin świeżych lub mrożonych
Wykonanie ciasta :
Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie masy serowej :
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody i osuszenia. Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.
Gotujemy na mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy do niego po 1 żółtku i porcjami cukier, ucierając mikserem na gładką masę.
Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i otartą skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej delikatnie mieszając.
Wykonanie drożdżówki:
Wyrośnięte ciasto wykładamy do dużej formy (28x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzamy po dnie.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i posypujemy malinami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/DROZDZOWKA-Z-SEREM-I-MALINAMI.html