Coś pysznego dla tych którzy lubią kokos :) Od dziecka uwielbiam wypieki mojej babci i postanowiłam skorzystać z jej przepisu i wyszło mi tak samo pysznie jak i jej :)Składniki:750 g cukru pudru70 g masła300 g wiórków kokosowych220 ml wrzącej wody100 g kakao1 łyżeczka olejku waniliowegoBiszkopt:250 g drobnego cukru7 dużych jaj250 g mąki1 łyżeczka olejku waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Biszkopt:Do miski wbić jajka i cukier. Następnie ustawić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą. Ubijać aż masa zrobi się ciepła. Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż masa zrobi się puszysta i gęsta przez 10 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać w 2 częściach do masy mieszając łyżką drewnianą aż połączą się składniki. Kiedy będziemy dodawać pierwszą część wlać olejek waniliowy.Blaszkę posmarować masłem i nałożyć papier do pieczenia. Masę przelać na tę blaszkę. Pieczemy 25min - 180 stopni. Ostudzić.Lukier:Przygotować miskę. Wsypać kakao, cukier puder, masło, wrzącą wodę i olejek waniliowy. Wymieszać na gładką masę. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać 2-3 minuty.Biszkopt pokroić. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą 2 widelców. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do ostygnięcia.Biorę udział:Polub nas: FANPAGE !!