ßßß Cookit - przepis na murzynek

murzynek

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy uwielbiają murzynka - ja postanowiłam odrobinkę zmodyfikować tradycyjny przepis i swoje ciasto zrobiłam z cukrem pudrem (o wiele łatwiej się rozpuszcza przez co skraca się czas przygotowania). Skorzystałam też z tricku podpatrzonego u Nigelli Lawson przy oblewaniu murzynka pozostałą polewą - zdarza się, że ciasto pieczone w keksówce odrobinę pęka (mnie to akurat zupełnie nie przeszkadza) - polewę warto wlać nie tylko w powstałą szczelinę, ale świetnie też nakłuć ciasto od góry patyczkiem i pozwolić, żeby płynna kakaowa masa dostała się do wnętrza ciasta:) Smacznego:) na dużą keksówkę:
250 g masła,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 jajka,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ew. wiórki kokosowe do posypania
Masło, przesiany cukier puder i wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, oblać pozostałą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/murzynek.html