ßßß Cookit - przepis na Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Kakao to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, dlatego tak bardzo smauje mi tradycyjny murzynek, którego latem wzbogacam o dodatek wiśni. Kwaskowate owoce świetnie łączą się ze słodkim, ciemnym ciastem. Jak zwykle po upieczeniu murzynka nakłułam go wykałaczką od góry i polewę wlałam również do jego wnętrza. Smacznego:) na dużą keksówkę:
250 g masła,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 jajka,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
180-200 g wydrylowanych wiśni plus łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia owoców,
ew. wiórki kokosowe do posypania
Masło, przesiany cukier puder i wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Wiśnie obtoczyć w mące. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyłożyć wiśnie, przykryć resztą ciasta, wyrównać wierzch. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, oblać pozostałą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/murzynek-z-wisniami.html