Wykonanie
Kakao to zdecydowanie jeden z moich ulubionych
dodatków do ciast, dlatego tak bardzo smauje mi tradycyjny murzynek, którego latem wzbogacam o dodatek
wiśni. Kwaskowate
owoce świetnie łączą się ze słodkim, ciemnym
ciastem. Jak zwykle po upieczeniu murzynka nakłułam go wykałaczką od góry i polewę wlałam również do jego wnętrza. Smacznego:) na dużą keksówkę:250 g
masła,2 szklanki
mąki,1 i 1/2 szklanki
cukru pudru,4
jajka,1/2 szklanki
wody,3 łyżki
kakao,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,180-200 g wydrylowanych
wiśni plus łyżka
mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia
owoców,ew.
wiórki kokosowe do posypania
Masło, przesiany
cukier puder i
wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane
kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z przesianą
mąką,
proszkiem do pieczenia i
żółtkami. Delikatnie połączyć ubite
białka z
ciastem (ja robię to szpatułką).
Wiśnie obtoczyć w
mące. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyłożyć
wiśnie, przykryć resztą ciasta, wyrównać wierzch. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, oblać pozostałą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.