ßßß Cookit - przepis na Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą

Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Tort na kruchych blatach był pieczony z okazji World Baking Day i był propozycją Małej Cukierenki . W tamtym przypadku podany z truskawkami i borówkami. U mnie z tym co akurat znalazłam w sklepie - brzoskwinie i owoc granatu. Oczywiście owoce możemy dowolnie modyfikować. Najlepiej, żeby były lekko kwaskowate, gdyż czekolada sprawia, że tort jest dość słodki, ale za to bardzo smaczny.
Ciasto
300 g mąki pszennej tortowej
100 g zmielonych orzechów (użyłam laskowych, może być mieszanka laskowych, włoskich, migdałów)
90 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g schłodzonej margaryny
Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać posiekaną margarynę i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 5 części i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozłożyć w pięciu tortownicach o średnicy ok 20 cm (ja narysowałam koła na papierze do pieczenia o wskazanej średnicy, wylepiłam ciastem i piekłam na dużych blaszkach).
Wg autorki przepisu blaty należy piec przez 25 minut w 170°C przy włączonym termoobiegu lub w 180°C przy funki grzania góra-dół. U mnie starczyło 10-12 minut w 170°C.
Krem
300 g białej czekolady
500 ml śmietanki 30%
pół łyżeczki aromatu waniliowego
Do garnka wlać 250 ml śmietanki i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu do temperatury pokojowej włożyć do lodówki na 2-3 godziny (masa zgęstnieje).
Następnie ubić pozostałą śmietankę. Mikserem ubijać przez chwilę masę z czekolady, żeby się spulchniła. Dodać po trochu ubitą kremówkę, mieszać mikserem na wolnych obrotach.
Dodatki
6 brzoskwiń (mogą być z puszki) lub nektarynki (można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami)
pół owocu granatu (można zastąpić np. jagodami)
Każdy z blatów posmarować kremem i położyć na niego brzoskwinie pokrojone na kawałki. Boki można ozdobić szprycą lub wygładzić na koniec kremem. Wierzch posypać ziarenkami granatu. Włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, żeby zmięknął (najlepiej jeść na drugi dzień.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/05/Tort-z-brzoskwiniami-granatem-i-biala-czekolada.html