ßßß Cookit - przepis na Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe smaki uwielbiam ponad wszystko, nic więc dziwnego, że wypróbowuję kolejne ciasta i desery. Ciacho znalezione na blogu by ka.wo, która tak pięknie zareklamowała jego smak, że trudno było przejść obok. Najlepsze ciasto na świecie to raczej nie jest, niemniej jest wilgotne i bardzo smaczne. Takie w sam raz do popołudniowej kawki...kiedy to na jednym kawałku, przy miłej rozmowie, trudno poprzestać.
(blaszka 24x34cm)
410 g mąki pszennej
13 łyżek kakao
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g cukru
220 g brązowego cukru
3 jaja
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (200ml)
1 łyżeczka olejku waniliowego
350 ml wody
190 g masła lub margaryny
szczypta soli
kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie; dałam 2 łyżki)
1 opakowanie cukru waniliowego
Nagrzać piekarnik do 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnka wlać wodę, dodać masło pokrojone na kawałki i rozpuścić. Odstawić by przestygło.
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukier biały, brązowy, waniliowy, sól, kakao.
W drugiej misce wymieszać jaja z maślanką.
Do suchych składników dodać roztopione masło, wymieszać, następnie dodać maślankę wymieszaną z jajkami. Wszystko dobrze wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać, wyłożyć całość na blachę. Piec ok. 35minut (do suchego patyczka). Kroić po ostygnięciu.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/04/Ciasto-czekoladowe-bardzo-wilgotne.html