Wykonanie
Czekoladowe smaki uwielbiam ponad wszystko, nic więc
dziwnego, że wypróbowuję kolejne ciasta i desery. Ciacho znalezione na blogu by ka.wo, która tak pięknie zareklamowała jego smak, że trudno było przejść obok. Najlepsze ciasto na świecie to raczej nie jest, niemniej jest wilgotne i bardzo smaczne. Takie w sam raz do popołudniowej
kawki...kiedy to na jednym kawałku, przy miłej rozmowie, trudno poprzestać.(blaszka 24x34cm)410 g
mąki pszennej13 łyżek
kakao1,5 łyżeczki
sody1,5 łyżeczka
proszku do pieczenia300 g
cukru220 g
brązowego cukru3
jaja3/4 szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnego (200ml)1 łyżeczka
olejku waniliowego350 ml
wody190 g
masła lub
margarynyszczypta
solikandyzowana
skórka pomarańczowa (opcjonalnie; dałam 2 łyżki)1 opakowanie
cukru waniliowegoNagrzać piekarnik do 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Do garnka wlać
wodę, dodać
masło pokrojone na kawałki i rozpuścić. Odstawić by przestygło.Wymieszać w misce suche składniki:
mąkę, proszek,
sodę,
cukier biały, brązowy,
waniliowy,
sól,
kakao.W drugiej misce wymieszać
jaja z
maślanką.Do suchych składników dodać roztopione
masło, wymieszać, następnie dodać
maślankę wymieszaną z
jajkami. Wszystko dobrze wymieszać, dodać
skórkę pomarańczową, wymieszać, wyłożyć całość na blachę. Piec ok. 35minut (do suchego patyczka). Kroić po ostygnięciu.