ßßß Cookit - przepis na Piernikowe Muffiny renifery

Piernikowe Muffiny renifery

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na piernikowe muffiny, więc przerobiłam przepis Asi z piernika na piernikowe muffinki, a że zbliżają się święta, to zrobiłam z nich renifery :) Zawsze to trochę radośniej dostać takiego muffina :)
1 szklanka = 250ml
/ok.16 muffin lub piernik w blaszce o wymiarach 12x25cm/
125 g masła
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy zbożowej (np. Inka)
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej
Nadzienie:
kilka łyżek powideł śliwkowych (możemy robić muffiny bez nadzienia)
Dekoracja:
polewa czekoladowa
groszki
kandyzowane wiśnie
precelki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką, masa będzie się pienić). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 35-40 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Do środka każdej muffinki (w czasie nakładania ciasta) możemy także włożyć po łyżeczce powideł.
Ostudzone muffiny polewamy polewą czekoladową (można zrobić ze stopionej czekolady lub mleka, masła, kakao i cukru pudru). Na środku kładziemy czekoladowe groszki i robimy nos z kandyzowanej wiśni. Robimy rogi z precelków (ja nacinałam muffinkę nożykiem i wkładałam tam część precelka, dzięki czemu lepiej się trzymał). Robimy oczy -patyczek lub wykałaczkę namaczamy w czekoladzie i robimy kropki na groszkach. Jeśli muffiny wyjdą nam bardzo spiczaste, to możemy przyciąć wierzchołek, żeby lepiej nam się trzymała dekoracja.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/12/Piernikowe-Muffiny-renifery.html