ßßß Cookit - przepis na Mazurek chałwowy i życzenia

Mazurek chałwowy i życzenia

nazwa

Wykonanie

Ostatni już mazurek przed świętami. Pyszny. Chałwowy. Prosty. Spód z przepisu Marka Łebkowskiego - magazyn Kuchnia nr 04.2000r
Jednocześnie chciałabym Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt. Żeby było rodzinnie, ciepło i smacznie :) A po świętach wracajcie do mnie kochani, piszcie, komentujcie, pieczcie.
Spód
/na dwie tortownice 24cm lub zwykłą blaszkę do ciasta - wym. ok. 35x25cm/
ja blachę podzieliłam na pół i dla każdej połówki zrobiłam inną masę (należy wtedy zrobić masę z połowy proporcji podanych niżej)
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 22% (może być jogurt naturalny)
Masło posiekać z mąką i cukrem, następnie dodać żółtko, śmietanę i krótko wyrobić, aż składniki się połączą. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę (grubość ciasta ok 5 mm). Z pozostałości ciasta można zrobić ozdobne wałeczki wokoło blachy. Nakłuć ciasto i piec 15-20 minut w 200°C, aż się zarumieni. Ciasto nie rośnie, ma zostać płaskie. Przed nałożeniem masy ciasto schłodzić.
Masa
200 g chałwy (u mnie smak waniliowy)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub aromatu)
3/4 szklanki śmietanki kremówki
Śmietankę wlać do garnka, pokruszyć chałwę, wsypać do garnka. Dodać cukier, ekstrakt. Masę podgrzewać, cały czas mieszając, aż zrobi się gęsta i nieco zbrązowieje. Następnie odłożyć na kilka minut, aż przestygnie. Wlać na upieczone, ostudzone spody, wyrównać, przyozdobić, np. ziarnami sezamu lub orzechami.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/Mazurek-chalwowy-i-zyczenia.html