Wykonanie
Ostatni już mazurek przed świętami. Pyszny.
Chałwowy. Prosty. Spód z przepisu
Marka Łebkowskiego - magazyn Kuchnia nr 04.2000rJednocześnie chciałabym Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt. Żeby było rodzinnie, ciepło i smacznie :) A po świętach wracajcie do mnie kochani, piszcie, komentujcie, pieczcie.Spód/na dwie tortownice 24cm lub zwykłą blaszkę do ciasta - wym. ok. 35x25cm/ja blachę podzieliłam na pół i dla każdej połówki zrobiłam inną masę (należy wtedy zrobić masę z połowy proporcji podanych niżej)300 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego100 g
cukru1
żółtko2 łyżki
śmietany 22% (może być
jogurt naturalny)
Masło posiekać z
mąką i
cukrem, następnie dodać
żółtko,
śmietanę i krótko wyrobić, aż składniki się połączą. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę (grubość ciasta ok 5 mm). Z pozostałości ciasta można zrobić ozdobne wałeczki wokoło blachy. Nakłuć ciasto i piec 15-20 minut w 200°C, aż się zarumieni. Ciasto nie rośnie, ma zostać płaskie. Przed nałożeniem masy ciasto schłodzić.Masa200 g
chałwy (u mnie smak
waniliowy)3 łyżki
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (lub aromatu)3/4 szklanki
śmietanki kremówkiŚmietankę wlać do garnka, pokruszyć
chałwę, wsypać do garnka. Dodać
cukier, ekstrakt. Masę podgrzewać, cały czas mieszając, aż
zrobi się gęsta i nieco zbrązowieje. Następnie odłożyć na kilka minut, aż przestygnie. Wlać na upieczone, ostudzone
spody, wyrównać, przyozdobić, np. ziarnami
sezamu lub
orzechami.