ßßß
Spód/na dwie tortownice 24cm lub zwykłą blaszkę do ciasta - wym. ok. 35x25cm/jak widać na obrazku ja blachę podzieliłam na pół i dla każdej połówki zrobiłam inną masę (należy wtedy zrobić masę z połowy proporcji podanych niżej)300 g mąki pszennej200 g masła, zimnego100 g cukru1 żółtko2 łyżki śmietany 22% (może być jogurt naturalny)Masło posiekać z mąką i cukrem, następnie dodać żółtko, śmietanę i krótko wyrobić, aż składniki się połączą. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę (grubość ciasta ok 5 mm). Z pozostałości ciasta można zrobić ozdobne wałeczki wokoło blachy. Nakłuć ciasto i piec 15-20 minut w 200°C, aż się zarumieni. Ciasto nie rośnie, ma zostać płaskie. Przed nałożeniem masy ciasto schłodzić.
Masa kajmakowo-orzechowa - propo rcja na całą blachę200 g orzechów ziemnych400 g masy kajmakowej4 łyżki śmietany kremówkiMasę kajmakową wraz ze śmietaną podgrzewamy w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nie będzie gęsta. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.Wykładamy masę na spód mazurka, ustrajamy np. kilkoma połówkami orzechów. Zostawiamy do ostudzenia, najlepiej w lodówce, na minimum godzinę, a najlepiej do następnego dnia.Przepis dodają do akcjioraz