ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowo-orzechowy

Mazurek kajmakowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc się zbliża. na blogu możecie znaleźć przepisy wielkanocne TUTAJ . Przez najbliższe 2 tygodnie możecie też spodziewać się nowych przepisów. Dzisiaj zaczynamy od mazurka. Nie byle jaki, bo kajmakowy, orzechowy, słodki, kruchy i klejący. Pyszny. Spód z przepisu Marka Łebkowskiego - magazyn Kuchnia nr 04.2000r. Wierzch-pomysł własny.
Spód
/na dwie tortownice 24cm lub zwykłą blaszkę do ciasta - wym. ok. 35x25cm/
jak widać na obrazku ja blachę podzieliłam na pół i dla każdej połówki zrobiłam inną masę (należy wtedy zrobić masę z połowy proporcji podanych niżej)
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 22% (może być jogurt naturalny)
Masło posiekać z mąką i cukrem, następnie dodać żółtko, śmietanę i krótko wyrobić, aż składniki się połączą. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę (grubość ciasta ok 5 mm). Z pozostałości ciasta można zrobić ozdobne wałeczki wokoło blachy. Nakłuć ciasto i piec 15-20 minut w 200°C, aż się zarumieni. Ciasto nie rośnie, ma zostać płaskie. Przed nałożeniem masy ciasto schłodzić.
Masa kajmakowo-orzechowa - propo rcja na całą blachę
200 g orzechów ziemnych
400 g masy kajmakowej
4 łyżki śmietany kremówki
Masę kajmakową wraz ze śmietaną podgrzewamy w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nie będzie gęsta. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.
Wykładamy masę na spód mazurka, ustrajamy np. kilkoma połówkami orzechów. Zostawiamy do ostudzenia, najlepiej w lodówce, na minimum godzinę, a najlepiej do następnego dnia.
Przepis dodają do akcji
oraz
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/MAzurek-kajmakowo-orzechowy.html