ßßß Cookit - przepis na Strucla dyniowa z budyniem

Strucla dyniowa z budyniem

nazwa

Wykonanie

W prezencie otrzymałam 11kilogramową dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę dyniową, granolę, gofry dyniowe, struclę i chałkę. Ta strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej cynamonu.
Strucla dyniowa z budyniem
/keksówka na jedną strucle o wymiarach 32x9cm, wys. 8cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250ml; inspiracja /
2 strucle:
1/5 + 1/4 szklanki ciepłej wody
1 czubata łyżka cukru białego
17 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko, roztrzepane
3/4 szklanki puree z dynie (odsączone z nadmiaru wody)
2 łyżki roztopionego masła
1 czubata łyżka miodu
3 1/4 szklanki mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)
1/5 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
dodatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu strucli przed zapieczeniem
nadzienie:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka - zamiast 1 litra mleka, gotujemy budyń w 0,7 litra mleka, studzimy przed użyciem
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże, cała ciepła woda, czubata łyżka cukru białego, 2 łyżki mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.
Mąkę wymieszać z otrębami, solą, cynamonem, kardamonem, brązowym cukrem. Dodać podrośnięte drożdże (drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni, mleko, jajko, masło, miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem lub śmietanką/ mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/11/Strucla-dyniowa-z-budyniem.html