Wykonanie
W prezencie otrzymałam 11kilogramową
dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę
dyniową, granolę, gofry
dyniowe,
struclę i
chałkę. Ta
strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej
cynamonu.
Strucla dyniowa z
budyniem/keksówka na jedną
strucle o wymiarach 32x9cm, wys. 8cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250ml; inspiracja /2
strucle:1/5 + 1/4 szklanki ciepłej
wody1 czubata łyżka
cukru białego17 g świeżych
drożdży1/3 szklanki ciepłego
mleka1
jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z
dynie (odsączone z nadmiaru
wody)2 łyżki roztopionego
masła1 czubata łyżka
miodu3 1/4 szklanki
mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej
mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)1/5 szklanki
otrębów pszennych1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
kardamonu1/2 szklanki
cukru trzcinowegododatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane
jajko do posmarowania wierzchu
strucli przed zapieczeniemnadzienie:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością
mleka - zamiast 1 litra
mleka, gotujemy
budyń w 0,7 litra
mleka, studzimy przed użyciemPrzygotowujemy zaczyn
drożdżowy:
drożdże, cała ciepła
woda, czubata łyżka
cukru białego, 2 łyżki
mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.
Mąkę wymieszać z
otrębami,
solą,
cynamonem,
kardamonem,
brązowym cukrem. Dodać podrośnięte
drożdże (
drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni,
mleko,
jajko,
masło,
miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy
mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy
mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).Po tym czasie posypujemy stolnicę
mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony
budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego
boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym
jajkiem lub śmietanką/
mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.