ßßß
Ciasto:0,5 szklanki mąki1 łyżka cukru1/4 szklanki mleka5 g drożdży1 łyżka olejujajko lub śmietanka do smarowania ciastaMleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy aż zaczną wyrastać. Następnie mieszamy z resztą składników. Wykładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie lepiło nam się do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - powinno podwoić swoją objętośćNadzienie:40 g suszonej żurawinywoda1 łyżka rumu2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki śmietanki 30%Do żurawiny dolewamy rumu, następnie zalewamy wrzącą wodą, tak by woda przykrywała żurawinę. Zostawiamy do czasu aż woda ostygnie. Następnie kroimy żurawinę na mniejsze kawałki.Orzechy kroimy na małe kawałki, mieszamy ze śmietanką. Połowę żurawiny mieszamy z orzechami, połowę zostawiamy.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką. Wycinamy szklanką kółka. Każde kółko nacinamy na krzyż i zostawiając środek nienacięty. Kładziemy na środek nadzienie - orzechy z żurawiną i śmietanką. Nadzienie owijamy po kolei każdą częścią ciasta, zaczynając od przeciwległych płatków. Gdy zwiniemy wkładamy w środek trochę żurawiny. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem lub śmietanką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut, aż różyczki się zarumienią.