Wykonanie
Drożdżowe różyczki z
orzechami i
żurawiną są ciekawie wyglądającą propozycją po popołudniowej
kawy. Ja zrobiłam w wersji małych
ciasteczek, ale możemy również zrobić je o wielkości drożdżówek./przepis własny; ok. 25 sztuk/

Ciasto:0,5 szklanki
mąki1 łyżka
cukru1/4 szklanki
mleka5 g
drożdży1 łyżka
olejujajko lub
śmietanka do smarowania ciasta
Mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, rozpuszczamy w nim
drożdże z
cukrem i 2 łyżkami
mąki. Zostawiamy aż zaczną wyrastać. Następnie mieszamy z resztą składników. Wykładamy na blat wysypany
mąką i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy
mąką, żeby nie lepiło nam się do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - powinno podwoić swoją objętośćNadzienie:40 g
suszonej żurawinywoda1 łyżka
rumu2 łyżki
orzechów włoskich2 łyżki
śmietanki 30%Do
żurawiny dolewamy
rumu, następnie zalewamy wrzącą
wodą, tak by
woda przykrywała
żurawinę. Zostawiamy do czasu aż
woda ostygnie. Następnie kroimy
żurawinę na mniejsze kawałki.
Orzechy kroimy na małe kawałki, mieszamy ze
śmietanką. Połowę
żurawiny mieszamy z
orzechami, połowę zostawiamy.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej
mąką. Wycinamy szklanką kółka. Każde kółko nacinamy na krzyż i zostawiając środek nienacięty. Kładziemy na środek nadzienie -
orzechy z
żurawiną i
śmietanką. Nadzienie owijamy po kolei każdą częścią ciasta, zaczynając od przeciwległych
płatków. Gdy zwiniemy wkładamy w środek trochę
żurawiny. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.


Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozmąconym
jajkiem lub
śmietanką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut, aż różyczki się zarumienią.