ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe kwiatki z żurawiną i orzechami

Drożdżowe kwiatki z żurawiną i orzechami

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe różyczki z orzechami i żurawiną są ciekawie wyglądającą propozycją po popołudniowej kawy. Ja zrobiłam w wersji małych ciasteczek, ale możemy również zrobić je o wielkości drożdżówek.
/przepis własny; ok. 25 sztuk/
Ciasto:
0,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki mleka
5 g drożdży
1 łyżka oleju
jajko lub śmietanka do smarowania ciasta
Mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy aż zaczną wyrastać. Następnie mieszamy z resztą składników. Wykładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie lepiło nam się do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - powinno podwoić swoją objętość
Nadzienie:
40 g suszonej żurawiny
woda
1 łyżka rumu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki śmietanki 30%
Do żurawiny dolewamy rumu, następnie zalewamy wrzącą wodą, tak by woda przykrywała żurawinę. Zostawiamy do czasu aż woda ostygnie. Następnie kroimy żurawinę na mniejsze kawałki.
Orzechy kroimy na małe kawałki, mieszamy ze śmietanką. Połowę żurawiny mieszamy z orzechami, połowę zostawiamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką. Wycinamy szklanką kółka. Każde kółko nacinamy na krzyż i zostawiając środek nienacięty. Kładziemy na środek nadzienie - orzechy z żurawiną i śmietanką. Nadzienie owijamy po kolei każdą częścią ciasta, zaczynając od przeciwległych płatków. Gdy zwiniemy wkładamy w środek trochę żurawiny. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem lub śmietanką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut, aż różyczki się zarumienią.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/11/Drozdzowe-kwiatki-z-zurawina-i-orzechami.html