ßßß Cookit - przepis na Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach kuchni hiszpańskiej w Restauracji Rotondo w Poznaniu. Warsztaty prowadziła Kasia Szatkowska, której dziękuję za wiele inspiracji :) Zdjęcia obrazujące jak wyglądały warsztaty możecie obejrzeć w albumie TUTAJ, a ja tymczasem przedstawiam przepis na tortillę hiszpańską, którą wyczarowałyśmy z Moniką z Pin up cooking looking na warsztatach.
Moja jedyna uwaga- my nie trzymałyśmy się sztywno ilości podanych w przepisie. Możecie tak,że stosować dowolne dodatki.
Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.
3 duże ugotowane ziemniaki (u nas nieco więcej)
1 duża cebula
4-5 jajek
opcjonalnie: bób, kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo - u nas kukurydza, papryka zielona i czerwona, chorizo, natka pietruszki
sól, pieprz
papryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona
olej do smażenia
Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj ziemniaki i usmaż na złoty kolor.
Zdejmij z patelni. Na patelni usmaż kiełbasę chorizo. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż.
W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp ziemniaki i dodatki i wlej masę jajeczną. Wierzch można posypać pokrojoną natką pietruszki. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu prawie cała ścięta. Za pomocą przykrywki lub deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
Można także włożyć tortillę do nagrzanego piekarnika i zapiec z serem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/12/Tortilla-de-patatas-tortilla-hiszpanska.html