Wykonanie
Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach kuchni hiszpańskiej w Restauracji Rotondo w Poznaniu. Warsztaty prowadziła
Kasia Szatkowska, której dziękuję za wiele inspiracji :) Zdjęcia obrazujące jak wyglądały warsztaty możecie obejrzeć w albumie TUTAJ, a ja tymczasem przedstawiam przepis na tortillę hiszpańską, którą wyczarowałyśmy z Moniką z Pin up cooking looking na warsztatach.Moja jedyna uwaga- my nie trzymałyśmy się sztywno ilości podanych w przepisie. Możecie tak,że stosować dowolne dodatki.Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych
ziemniaków i
cebuli zatopionych w
masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.3 duże ugotowane
ziemniaki (u nas nieco więcej)1 duża
cebula4-5
jajekopcjonalnie:
bób,
kukurydza,
zielony groszek,
kiełbasa chorizo - u nas
kukurydza,
papryka zielona i czerwona, chorizo,
natka pietruszkisól,
pieprzpapryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona
olej do smażenia
Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej
olej. Przesmaż na nim
cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj
ziemniaki i usmaż na złoty kolor.Zdejmij z patelni. Na patelni usmaż
kiełbasę chorizo. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę
paprykę. Podsmaż.W misce roztrzep
jajka z
solą,
pieprzem i
papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę
oleju, wsyp
ziemniaki i dodatki i wlej masę jajeczną. Wierzch można posypać pokrojoną
natką pietruszki. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu prawie cała ścięta. Za pomocą przykrywki lub deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.Można także włożyć tortillę do nagrzanego piekarnika i zapiec z
serem.