ßßß Cookit - przepis na Corny - batoniki

Corny - batoniki

nazwa

Wykonanie

Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!
Domowe batony Corny
SKŁADNIKI:
1 łyżka miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)
1 łyżka fruktozy lub cukru
1 łyżka margaryny lub masła
1 szklanka płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich, otrębów
0,5 szklanki bakalii, np. suszonych śliwek, moreli, rodzynek, wiórków kokosowych, orzechów, pestek słonecznika, pestek dyni
WYKONANIE:
Miód, cukier i margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami czekolady.
Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier).
Uwagi:
Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne musli.
Kombinacje płatków i bakalii można tworzyć według upodobań.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/02/Corny-batoniki.html