Wykonanie
Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych,
białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione
bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!Domowe batony CornySKŁADNIKI:1 łyżka
miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)1 łyżka fruktozy lub
cukru1 łyżka
margaryny lub
masła1 szklanka
płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich,
otrębów0,5 szklanki
bakalii, np. suszonych
śliwek,
moreli,
rodzynek,
wiórków kokosowych,
orzechów, pestek
słonecznika, pestek dyniWYKONANIE:
Miód,
cukier i
margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, dosypać
płatki i
bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami
czekolady.Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje
cukier).Uwagi:Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne
musli.Kombinacje
płatków i
bakalii można tworzyć według upodobań.