Wykonanie
Ciastka te są chrupiące i słodkie z dużą ilością
bakalii i prażonego
słonecznika. Do zrobienia takich muffinów można wykorzystać ulubione dodatki. Łatwo je zrobić a ich jedyną wadą jest to, że bardzo się kruszą. Mimo wszystko moim zdaniem warto je przygotować.Składniki:100 - 150 g łuskanego
słonecznika70 g
masła2 łyżki
cukrumuslibakalie (
rodzynki, kandyzowane
ananasy,
morele,
żurawina, skórka z
pomarańczy, mieszanka keksowa itp.)kilka łyżek
mioduWykonanie:
Słonecznik,
cukier i
masło włożyć do rondla o grubym dnie lub na patelnię i prażyć na małym ogniu, aż
słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem. Następnie go ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany
słonecznik jest bardzo gorący.
Musli wymieszać z
bakaliami i ze
słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę polać
miodem i dokładnie wymieszać.Formować kulki ściskając je tak, żeby wszystkie składniki się skleiły. Uformowane
ciastka włożyć do papilotek na muffiny.Jeśli
ciastka się bardzo kruszą można je przełożyć do foremek na muffiny lub babeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 o C na 15 - 20 minut. Dzięki temu
cukier,
masło i
miód powinien lepiej rozlać się na płatkach i bakaliach i w rezultacie skleić je ze sobą


