ßßß Cookit - przepis na Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

nazwa

Wykonanie

Brzmi dziwnie, wiem. Ale jest to świetny sposób na zaskakującą i bardzo smaczną słodką przekąskę z warzywami. Buraczki są wyczuwalne w smaku, więc jeśli ktoś ich totalnie nie lubi, to raczej nie jest to przepis dla niego. Danie ma piękny kolor. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Wiem, że u nas w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do chałwy z sezamu, ale można ten deser robić np. z marchewki. Nie bójcie się spróbować, warto :) Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013 . Źródło .
Chałwa buraczkowa
3 małe lub 1 duży czerwony burak
0,5 litra mleka
1,5 łyżki cukru pudru + dodatkowo do regulacji słodkości wg własnych upodobań (ja dodałam 2 łyżki)
3 łyżki masła
pół garści rodzynek (ok.1,5 łyżki, ale nie trzymam się ściśle ilości)
pół garści orzechów (w oryginale orzechy nerkowca u mnie orzechy włoskie)
szczypta kardamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)
Buraczki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (ja połowę starłam na tarce o grubych oczkach, połowę na małych oczkach, ale śmiało można wszystko na grubych). Mleko i buraczki gotować w garnku o grubym dnie, aż mleko się wygotuje i zostaną same mokre buraczki. Należy mieszać, żeby się nie przypaliło.
Gdy mleko się wygotuje dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Gotujemy, aż wszystko się skarmelizuje (ok. 10 minut). Często mieszamy.
W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i dodajemy rodzynki i posiekane na drobno orzechy, sypiemy szczyptą kardamonu i chwilę podsmażamy.
Sprawdzamy czy buraczki są dla nas wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec łączymy masę z orzechami i rodzynkami (możemy zostawić troszkę do posypania wierzchu).
Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/09/Chalwa-z-buraczkow-Beetroot-halva.html