Wykonanie
W czwartek 11.06.2015 wraz z innymi wielkopolskimi blogerami miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji pizzy w nowo otwartej pizzerii Tutti Santi . Lokal znajduje się przy ul. Ogrodowej 10 (naprzeciwko Starego Browaru) w Poznaniu.

Pizzeria prowadzona jest pod patronatem Valerio Valle, który pilnuje by pizza posiadała odpowiednią jakość i prawdziwie włoski smak :) Valerio jest mistrzem Włoch w pizzy klasycznej oraz wielokrotnie nagradzanym pizzaiolo.

Prawdziwy włoski smak pizza zawdzięcza nie tylko recepturze, ale także składnikom dodawanym do ciasta i na wierzch. Jak się okazało podstawowe składniki są sprowadzane z Włoch - m.in.
mąka,
szynki,
sery. Widać, że pizza tworzona jest nie tylko z wielką pasją, ale i z miłością do smacznego jedzenia.


Po świecie pizzy oprowadzał nas Sergiusz Urbaniak. Wprowadził nas w świat włoskiej pizzy, historii i współczesnego podejścia po pizzy we Włoszech.Zrobił nam nawet pokaz ćwiczeń z pizzą akrobatyczną - wyrabia się ciasto z dużą ilością
soli (by było elastyczne) i pizzaiolo kręci nią wykonując różne
triki. Odbywają się nawet specjalne zawody z taką pizzą :)

Sama nigdy we Włoszech nie byłam (choć wciąż mam nadzieję, że uda mi się je zwiedzić!), wiec nie porównam smaku do włoskiej pizzy, ale śmiało
mogę zrobić porównanie smaku z innymi polskimi pizzeriami.

Trzeba zacząć od pewnego faktu - mam przyzwyczajenie, że jeśli na talerzu jest coś za czym nie przepadam lub mniej mi smakuje, to zjadam to w pierwszej kolejności, by móc cieszyć się później smakiem rzeczy lubianych. W przypadku pizzy zawsze było tak, że obgryzam najpierw ciasto, a później zjadam ze smakiem część z dodatkami. I po raz pierwszy w życiu trafiłam na ciasto które tak mi smakowało, że gdyby podali mi je bez żadnych dodatków, to też bym była zadowolona!

W restauracji spróbowaliśmy kilku smaków pizzy - poprzez tradycyjną margheritę aż do pizzy, która teraz jest bardzo trendy - czyli ze świeżymi (niezapieczonymi) dodatkami w postaci np.
pomidorków koktajlowych i
roszponki.

Mnie najbardziej przypadła do gustu Santa
Rita -
pomidory zapieczone z
oliwą czosnkową i
parmezanem,
szynka Crudo di
Parma,
mozzarella di buffala,
pomidorki koktajlowe i świeża
bazylia.

W pizzerii możemy kupić tylko jedną wielkość pizzy - 32cm lub pizzę na kawałki. Co ciekawe do pizzy nie dostaniemy
sosu czosnkowego czy
ketchupu, które by zaciemniały smak dodatków. Co najwyżej możemy poprosić o smakowe
oliwy (które są robione na miejscu - ostre i smaczne :). Brak
sosów uważam za świetny ruch, zwłaszcza przy smacznej pizzy, na które naprawdę szkoda lać
sos czosnkowy.

Podsumowując
mogę powiedzieć, że pizza była bardzo smaczna i chętnie poznam Waszą opinie po odwiedzeniu tego miejsca. Pizzeria Tutti Santi znajduje się również w Kaliszu, Wrocławiu i Ostrowie Wielkopolskim.Dziękuję za zaproszenie, mile spędzony czas i możliwość odkrycia fajnego miejsca w Poznaniu :)