ßßß Cookit - przepis na Degustacja pizzy w Tutti Santi w Poznaniu

Degustacja pizzy w Tutti Santi w Poznaniu

nazwa

Wykonanie

W czwartek 11.06.2015 wraz z innymi wielkopolskimi blogerami miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji pizzy w nowo otwartej pizzerii Tutti Santi . Lokal znajduje się przy ul. Ogrodowej 10 (naprzeciwko Starego Browaru) w Poznaniu.
Pizzeria prowadzona jest pod patronatem Valerio Valle, który pilnuje by pizza posiadała odpowiednią jakość i prawdziwie włoski smak :) Valerio jest mistrzem Włoch w pizzy klasycznej oraz wielokrotnie nagradzanym pizzaiolo.
Prawdziwy włoski smak pizza zawdzięcza nie tylko recepturze, ale także składnikom dodawanym do ciasta i na wierzch. Jak się okazało podstawowe składniki są sprowadzane z Włoch - m.in. mąka, szynki, sery. Widać, że pizza tworzona jest nie tylko z wielką pasją, ale i z miłością do smacznego jedzenia.
Po świecie pizzy oprowadzał nas Sergiusz Urbaniak. Wprowadził nas w świat włoskiej pizzy, historii i współczesnego podejścia po pizzy we Włoszech.Zrobił nam nawet pokaz ćwiczeń z pizzą akrobatyczną - wyrabia się ciasto z dużą ilością soli (by było elastyczne) i pizzaiolo kręci nią wykonując różne triki. Odbywają się nawet specjalne zawody z taką pizzą :)
Sama nigdy we Włoszech nie byłam (choć wciąż mam nadzieję, że uda mi się je zwiedzić!), wiec nie porównam smaku do włoskiej pizzy, ale śmiało mogę zrobić porównanie smaku z innymi polskimi pizzeriami.
Trzeba zacząć od pewnego faktu - mam przyzwyczajenie, że jeśli na talerzu jest coś za czym nie przepadam lub mniej mi smakuje, to zjadam to w pierwszej kolejności, by móc cieszyć się później smakiem rzeczy lubianych. W przypadku pizzy zawsze było tak, że obgryzam najpierw ciasto, a później zjadam ze smakiem część z dodatkami. I po raz pierwszy w życiu trafiłam na ciasto które tak mi smakowało, że gdyby podali mi je bez żadnych dodatków, to też bym była zadowolona!
W restauracji spróbowaliśmy kilku smaków pizzy - poprzez tradycyjną margheritę aż do pizzy, która teraz jest bardzo trendy - czyli ze świeżymi (niezapieczonymi) dodatkami w postaci np. pomidorków koktajlowych i roszponki.
Mnie najbardziej przypadła do gustu Santa Rita - pomidory zapieczone z oliwą czosnkową i parmezanem, szynka Crudo di Parma, mozzarella di buffala, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
W pizzerii możemy kupić tylko jedną wielkość pizzy - 32cm lub pizzę na kawałki. Co ciekawe do pizzy nie dostaniemy sosu czosnkowego czy ketchupu, które by zaciemniały smak dodatków. Co najwyżej możemy poprosić o smakowe oliwy (które są robione na miejscu - ostre i smaczne :). Brak sosów uważam za świetny ruch, zwłaszcza przy smacznej pizzy, na które naprawdę szkoda lać sos czosnkowy.
Podsumowując mogę powiedzieć, że pizza była bardzo smaczna i chętnie poznam Waszą opinie po odwiedzeniu tego miejsca. Pizzeria Tutti Santi znajduje się również w Kaliszu, Wrocławiu i Ostrowie Wielkopolskim.
Dziękuję za zaproszenie, mile spędzony czas i możliwość odkrycia fajnego miejsca w Poznaniu :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/06/Degustacja-pizzy-w-Tutti-Santi-w-Poznaniu.html