Wykonanie
Sernik?? Nie wiem czy można ją tak nazwać. Chciałyśmy upiec coś w miarę szybkiego...ale zarazem niebanalnego. Wyszło...trochę banalnie..upieczenie tej tarty jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Jednak , połączenie
twarożku z
malinami jest nieśmiertelne i nigdy się nie znudzi!Ciasto:2/3 kostki
masła1,5 szklanki
mąki2
żółtka6 łyżek
cukru pudruszczypta
soliTwarożkowe wypełnienie:0,5 kg mielonego
twarogupół szklanki
cukru2
jajkamój
twarożek był dość rzadki więc dodałam łyżkę
mąki ziemniaczanejolejek waniliowyMalinowy topping:400 g mrożonych
malin2 łyżki
cukrupłaska łyżka
mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)W misce mieszamy
mąkę,
cukier i
sól.Dodajemy posiekane
masło + olejek i
żółtkaCałość dokładnie zagniatamy!Forme do tarty smarujemy tłuszczem i wylepiamy
ciastem.Podpiekamy około 15 min w 180 stopniach ( najlepiej ciasto obciążyć
grochem, aby nie powstawały wielkie bąble powietrza!)W drugiej misce ubijamy
jajka z
cukrem. Dodajemy
twaróg i dalej ubijamy.Wykładamy mase na podpieczony spód.W garnku rozmrażamy
maliny , dodajemy
cukier ( i
mąkę) gotujemy do lekkiego zgęstnienia , uważając żeby sie nie przypaliły.Topping wykladamy na masę
serową.Całość wkladamy do piekarnika na 25 min do 180 stopni!Cieszymy sie smakiem wyprodukowanej tarty ! ( Najlepiej smakuje po schlodzeniu w lodówce)Popełniłam jeden błąd podczas pieczenia. Mianowicie użyłam
twarożku 0% .
Tarta była również dobra, ale odrobinę straciła tę iskierkę która miała z normalnym sernikowym
twarożkiem. Do pieczenia można również użyć świeżych
malin, jedynie ukladając je na wierzchu. ENJOY!!!!!!!!!!!!!!PS. niestety jest to jedyne zdjęcie które udało mi się zrobić..przed wyładowaniem aparatu...A BYŁ TO OSTATNI KAWAŁEK przygotowany do konsumpcji :(