ßßß

Mało "łakoci" było ostatnio u mnie na blogu, więc szybko to nadrabiam.Przepis na to smaczne, a jakże :-) ciasto dostałam od sympatii mojego syna ;-). Muszę dodać, że serce jego oczywiście zdobyła nie dzięki wypiekom, tym bardziej, że ciasto wykonała jej mama :-)Składniki: na biszkopt:4 jajka1 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem bananowy:3 żółtkaok. 6 bananów3/4 szkl. cukru1 galaretka cytrynowa20 dag masła na piankę:3 białka2/3 szkl. cukru1 galaretka cytrynowado dekoracji:1 galaretka2 bananyWykonanie:Jajka ubić z cukrem mikserem, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie wymieszać. Brytfankę prostokątną do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać wierzch. Nagrzać piekarnik do 160 st. C i piec ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.Następnie przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć z cukrem mikserem, kolejno dodawać żółtka oraz banany starte na tarce o grubych oczkach, cały czas miksując. Na koniec dodać galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Odstawić krem do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki), po czym wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksując. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Również odstawić do lekkiego stężenia (wtedy nie spłynie nam pianka), po czym wyłożyć na krem bananowy.Całość udekorować bananami pokrojonymi w plasterki i zalać wierzch galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę wylać też już lekko tężejącą.Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego :-)