Wykonanie


Mało "łakoci" było ostatnio u mnie na blogu, więc szybko to nadrabiam.Przepis na to smaczne, a jakże :-) ciasto dostałam od sympatii mojego syna ;-). Muszę dodać, że
serce jego oczywiście zdobyła nie dzięki wypiekom, tym bardziej, że ciasto wykonała jej mama :-)Składniki: na
biszkopt:4
jajka1 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem
bananowy:3
żółtkaok. 6
bananów3/4 szkl.
cukru1
galaretka cytrynowa20 dag
masła na piankę:3
białka2/3 szkl.
cukru1
galaretka cytrynowado dekoracji:1
galaretka2
bananyWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem mikserem, następnie dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie wymieszać. Brytfankę prostokątną do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać wierzch. Nagrzać piekarnik do 160 st. C i piec ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.Następnie przygotować krem budyniowy.
Masło utrzeć z
cukrem mikserem, kolejno dodawać
żółtka oraz
banany starte na tarce o grubych oczkach, cały czas miksując. Na koniec dodać
galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szkl.
wody. Odstawić krem do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki), po czym wyłożyć na upieczony i wystudzony
biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, dalej miksując. Pod koniec dodać
galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szkl.
wody. Również odstawić do lekkiego stężenia (wtedy nie spłynie nam pianka), po czym wyłożyć na krem
bananowy.Całość udekorować
bananami pokrojonymi w plasterki i zalać wierzch
galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu.
Galaretkę wylać też już lekko tężejącą.Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego :-)