Wykonanie


Składniki: na ciasto:125g
masła1 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru5 łyżek
mleka2 łyżki
kakao3
jajka1 łyżeczka proszku do piecz.1 op.
cukru waniliowego na krem:500ml
śmietanki kremowej 36%1
galaretka cytrynowa z
cukrem250g
serka mascarpone1 op.
śmietan fixdodatkowo:5
bananówsok z cytrynyWykonanie:
Masło,
cukier,
cukier waniliowy,
mleko i
kakao rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
żółtka i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej
mąką. Piec w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka ok. 30 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu, wydłubać łyżką środek ciasta (nie wyrzucać!) zostawiając spód o grub. ok. 1,5 cm i brzeg. W środku ułożyć obrane
banany i skropić je
sokiem z cytryny, zapobiegnie to ich czernieniu.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.
wody i odstawić do ostygnięcia. Uwaga szybko tężeje!
Śmietanę ubić, dodając
śmietan fix, na koniec dodać również
mascarpone. Następnie powoli dodawać
galaretkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na
banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i przykryć nią masę
śmietanową. Wstawić do lodówki, do stężenia.Smacznego :-)