Wykonanie
Taki obiad przygotował mój niespełna 18-letni syn (ależ ten czas leci :-0)... Muszę przyznać, że spaghetti było całkiem smaczne i jak widać z receptury łatwe również w przygotowaniu :-)Składniki:ok. 200 g
makaronu spaghetti1 puszka
pomidorów w zalewieok. 30 dag
kiełbasy wiejskiej3 ząbki
czosnku1/2 szkl. mocnego
piwa2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzkilka listków
bazyliitarty
żółty ser do posypaniaWykonanie:
Kiełbasę obrać ze skórki, drobno pokroić razem z
czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej
oliwie. Kiedy
kiełbasa już się zrumieni dolać
piwo i chwilę razem dusić, aż część
wody odparuje.
Pomidory z puszki zmiksować blenderem i dodać do
kiełbasy, doprawić
solą i
pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje;Na końcu dodać posiekaną świeżą
bazylię.
Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem.Przed podaniem, spaghetti posypać tarty
żółtym serem, najlepiej
parmezanem.Smacznego :-)