ßßß
Zostało mi jeszcze trochę zapasów suszonych prawdziwków, więc postanowiłam zrobić z nich smaczną zupę, taką jak na Wigilię :-)Składniki:3 garście suszonych borowikówok. 2 litrów wody2 kostki rosołowe1 pietruszka1 marchewkakawałek seleraporprzypalona cebulavegeta, pieprz1/2 szkl. śmietany2 łyżki masłaWykonanie:Suszone grzyby dobrze wypłukać kilka razy i namoczyć w wodzie. Kiedy grzyby odmokną gotować ok. 1 godz., po czym dodać jarzyny, kostki rosołowe i przyprawy, dalej gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec zaprawić śmietaną i dodać masło. Podawać z wcześniej ugotowanymi i utuczonymi ziemniakami.Oczywiście można również zupę tą podawać z ugotowanym makaronem, jak kto woli :-)Smacznego :-)