ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą piankową w galaretce

Biszkopt z masą piankową w galaretce

nazwa

Wykonanie

Z kartki kalendarza...
Składniki:
kakaowy biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
3 łyżki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
2 łyżki spirytusu
masa piankowa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki brzoskwiniowe
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoja objętość. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić. W małym garnku zagotować 1 szkl. wody i 1/2 szkl. syropu z brzoskwiń. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie odsączyć zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankową. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego :-)
Kategoria:
Ciasta i desery
Autor(ka): agattekh Czas publikacji: sobota, 13 grudnia 2014 12:25
Opcje
Poleć znajomemu wpis „Biszkopt z masą piankową w galaretce”
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/12/Biszkopt-z-masa-piankowa-w-galarecie.html