Z kartki kalendarza...Składniki:kakaowybiszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki1 łyżka kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaponcz:3 łyżki syropu z brzoskwiń ( z puszki)2 łyżki spirytusumasa piankowa:1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego2 galaretki brzoskwiniowedodatkowo:1 puszka brzoskwiń2 galaretki agrestoweWykonanie:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoja objętość. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić. W małym garnku zagotować 1 szkl. wody i 1/2 szkl. syropu z brzoskwiń. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie odsączyć zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankową. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.Smacznego :-)Kategoria:Ciasta i deseryAutor(ka): agattekh Czas publikacji: sobota, 13 grudnia 2014 12:25OpcjePoleć znajomemu wpis „Biszkopt z masą piankową w galaretce”