Wykonanie
Chaczapuri

Ciasto :2 1/2 szkl.
mąki1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży lub 20 g świeżych
drożdży3/4 szkl.
mleka lub
wody1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka stopionego
masłaFarsz
serowo-ziemniaczany (osetyński)200 g
ziemniaków200 g
twarogu solankowego wędzonego *200 g
Cheddara z
papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
pieprz do smaku, jeśli
Cheddar nie był pikantnyCiasto : W automacie do pieczenia
chleba - do naczynia wlać
mleko i
masło dodać
mąkę, suche
drożdże ,
sól i
cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)Tradycyjnie : Świeże
drożdże rozrobić z
cukrem , 2 łyżeczkami
mąki i 1/2 szkl. ciepłego
mleka.Odstawić do wyrośnięcia .
Mąkę przesiać do dużej miski , dodać
sól ,resztę
mleka, wyrośnięte
drożdże i stopione
masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą foliąspożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)Farsz:
Ziemniaki ugotować i wystudzić.
Ziemniaki i
twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy
serzetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, naśrodku położyć kulkę farszu, zlepić starannie i lekko rozwałkować.






Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną. Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. podprzykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min. Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się bardziej płaskie. Podawać na gorąco. Ten świetny przepis znalazłam na tej stronie . Dziękuję . Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz osetyński składa się z 2-3 gatunków
sera , z tego 1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz
ziemniaków była: *
feta **
mozarella lub
Cheddar i koniecznie
pieprz lub
chili - farsz musi być pikantny