ßßß Cookit - przepis na Chaczapuri

Chaczapuri

nazwa

Wykonanie

Chaczapuri
Ciasto :
2 1/2 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka lub wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stopionego masła
Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
200 g ziemniaków
200 g twarogu solankowego wędzonego *
200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
Ciasto : W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)Farsz: Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser
zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na
środku położyć kulkę farszu, zlepić starannie i lekko rozwałkować.
Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną. Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min. Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się bardziej płaskie. Podawać na gorąco. Ten świetny przepis znalazłam na tej stronie . Dziękuję . Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego 1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była: * feta ** mozarella lub Cheddar i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2013/06/CHACZAPURI.html