Wykonanie
W ramach odprężenia po ciężkim tygodniu, wymyśliłam sobie, że zrobię jakieś ultra zdrowe ciasto. Takie zadanie na weekendową rozrywkę :P Chciałam nie używać
białego cukru, a najlepiej też nie użyć
mąki. Rzuciłam hasło w pracy i z podrzuconych pomysłów wybrałam
buraki i
czekoladę.


Składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej typ 20001/2 szklanki zmielonych
orzechów laskowych (lub różnych)1/3 szkl (ok 5 łyżeczek ziaren) zmielonego ostropestu plamistego (można pominąć i dodać więcej
mąki)1 szkl. fruktozy (można zastąpić 1 i 3/4 szkl. zwykłego
cukru)200g
czekolady (100g gorzkiej 52% i 100g
mlecznej 32%)2 szkl.
buraków ugotowanych i startych na małych oczkach (ale nie na miazgę)4
jajka2/3 szkl.
oleju2 płaskie łyżeczki
sodysok z małej
cytrynyNa gładź:250 g
serka mascarpone3-4 łyżki
cukru pudru3 łyżki soku z
burakówPrzygotowanie:Ubijamy
białka jajek, dodajemy do nich połowę fruktozy i ubijamy aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodajemy po jednym
żółtku, aż wkomponują się wszystkie.
Czekoladę kroimy drobno i mieszamy z resztą suchych składników.Do suchych wkładamy
buraki, wlewamy
olej i część ubitych
jajek. Mieszamy aż się połączą. Dolewamy resztę
jajek i delikatnie mieszamy, żeby nam nie uciekło całe powietrze, które wtłoczyliśmy do
jajek ;)Na samym końcu wlewamy
sok z cytryny i tak samo delikatnie mieszamy.Formę spryskujemy
olejem i wylewamy na nią ciasto. Używam silikonowej formy i nic mi się do niej nie przykleja, ale jeśli używacie zwykłych metalowych myślę że warto standardowo je wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą lub
otrębami, albo użyć papieru do pieczenia.Pieczemy w 180° 30 minut na "górę i dół", a
potem jeszcze około 10 minut na "sam dół" - do suchego patyczka.Zanim wyciągniemy z formy (tej nie silikonowej) ciasto musi wystygnąć.Krem, który mi się skojarzył z kładzeniem gładzi, cekolowaniem i innymi takimi... Robi się szybko i łatwo :)
Serek mascarpone prosto z lodówki przekładamy do wysokiego naczynia, wsypujemy
cukier puder i miksujemy aż
cukier się rozpuści.
Seren powinien odrobinę powiększyć swoją objętość. Dodajemy sok z
buraków i miksujemy aż kolor będzie jednolity i gotowe!Do nałożenia kremu miałam taki długi nóż do krojenia blatów
biszkoptu i nakładania kremu. Nie wiem czy taka była jego funkcja nadana przez producenta, ale u mnie w domu odkąd pamiętam do tego właśnie służył :) Efekt końcowy wyszedł jak na zdjęciach :)Nie jest to może ciasto do końca dietetyczne, ale nie dajmy się zwariować ;)Ostatecznie można zrobić bez kremu ;)Smacznego!