ßßß Cookit - przepis na Cezar z szynką parmeńską

Cezar z szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Moim zdaniem prosciutto jest dużo lepszym uzupełnieniem cezara niż tradycyjny kurczak. Co więcej takie zastąpienie niewiarygodnie skraca czas przygotowania sałatki :)
Za zadanie postawiłam sobie utworzenie przepisu na prosty sos cezar domowej roboty, ale póki co używam gotowych, i z doświadczenia powiem wam, że zazwyczaj te w proszku, które musimy rozrobić sami są nawet lepsze niż gotowe w butelce!
Wkrótce zaktualizuje przepis z domowym sosem! A póki co...
Składniki:
pół paczki gotowej umytej mieszanki sałat, np. z rukolą ( polecam te z biedronki, chyba są nawet lepsze niż Fit&Easy )
3 plasterki szynki parmeńskiej (prociutto możemy też zastąpić np. szynką serrano lub shwarzwaldzką)
parmezan w kawałku (nie starty!)
sos cezar- polecam knorra, naprawdę dobry sos, grzanki za to raczej do wyrzucenia
4 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
2 kromki chleba pełnoziarnistego
masło czosnkowe-w proporcjach: 4 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, sól, zioła prowansalskie/świeży koperek
Przygotowanie:
1) Mieszamy sos z jogurtem i majonezem
2) Wysypujemy sałatę na nią nakłądamy porwaną na kawałki szynkę i pokrojony na cieniutki plasterki parmezan
3) Polewamy sosem-niekoniecznie całym, około połowy myślę, że wystarczy
4) Do masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki aby było miękkie, łatwiej połączymy składniki) dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i koperek bądź zioła prowansalskie, ucieramy
5) Tostujemy chleb a następnie smarujemy go masłem
Gotowe danie jest idealne na obiad, przepyszne w swojej prostocie!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/04/cezar-z-szynka-parmenska.html