Wykonanie
Moim zdaniem prosciutto jest dużo lepszym uzupełnieniem cezara niż tradycyjny
kurczak. Co więcej takie zastąpienie niewiarygodnie skraca czas przygotowania sałatki :)Za zadanie postawiłam sobie utworzenie przepisu na prosty sos cezar domowej roboty, ale
póki co używam gotowych, i z doświadczenia
powiem wam, że zazwyczaj te w proszku, które musimy rozrobić sami są nawet lepsze niż gotowe w butelce!Wkrótce zaktualizuje przepis z domowym sosem! A
póki co...Składniki:pół paczki gotowej umytej mieszanki
sałat, np. z
rukolą ( polecam te z biedronki, chyba są nawet lepsze niż Fit&Easy )3 plasterki
szynki parmeńskiej (prociutto możemy też zastąpić np.
szynką serrano lub shwarzwaldzką)
parmezan w kawałku (nie starty!)sos cezar- polecam knorra, naprawdę dobry sos, grzanki za to raczej do wyrzucenia4 łyżki
jogurtu1 łyżka
majonezu2 kromki
chleba pełnoziarnistegomasło czosnkowe-w proporcjach: 4 łyżki
masła, 1 ząbek
czosnku,
sól,
zioła prowansalskie/świeży
koperekPrzygotowanie:1) Mieszamy sos z
jogurtem i
majonezem2) Wysypujemy
sałatę na nią nakłądamy porwaną na kawałki
szynkę i pokrojony na cieniutki plasterki
parmezan3) Polewamy sosem-niekoniecznie całym, około połowy myślę, że wystarczy4) Do
masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki aby było miękkie, łatwiej połączymy składniki) dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku,
sól i
koperek bądź
zioła prowansalskie, ucieramy
5) Tostujemy
chleb a następnie smarujemy go
masłemGotowe danie jest idealne na obiad, przepyszne w swojej prostocie!