Wykonanie

Od bardzo bardzo dawna nic nie wrzucałam. Właściwe odkąd zaczęłam studia, teraz nawet jeśli gotuje, to raczej po nocach i nie mam siły na robienie zdjęć, czy zapisywanie przepisu. Jednak ostatnio zdarzyło mi się zachorować, dzięki
czemu spędziłam dużo czasu w domu i przypomniałam sobie, jak uwielbiam wymyślać nowe dania! :) Jest więc duże prawdopodobieństwo, że wznowię prowadzenie bloga i dalej
będę wrzucać nowe przepisy. Ostrzegam jednak, że jakość zdjęć może się znacznie pogorszyć, bo wciąż
będę pewnie gotować w nocy. Jednak jestem dobrej myśli!Składniki:1
bakłażanfetaciasto francuskie (własnoręcznie robione bądź kupne)3
jajka3 łyżki kremowego
koziego serka3 łyżki
oliwy2-3 ząbki
czosnku1
ostra papryczkasuszone oreganoświeże
oreganosól i
pieprzPrzygotowanie:1) Wykładamy
ciastem formę i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika aż lekko urośnie.2) W tym czasie kroimy
bakłażana na pół. Następnie jedną część w plastry, drugą w kostkę.


3) Do miski wlewamy
oliwę, wrzucamy posiekane
chilli i
czosnek, wsypujemy
suszone oregano i
pieprz i mocno solimy. Wszystko mieszamy i ugniatamy/ucieramy.


4)
Bakłażany smażymy na patelni grillowej (bez niczego, bez tłuszczu, bez
soli). Najpierw plastry, które po zdjęciu z patelni moczymy w naszej zalewie,
potem wyjmujemy. Następnie smażymy kostkę, którą mieszamy z resztą zalewy.





5) W misce mieszamy
jajka z kremowym
serkiem kozim aż uzyskamy w miarę gładką masę. Dodajemy trochę
soli i
pieprzu.

6)Wyjmujemy z piekarnika ciasto i układamy na nim kolejno:
bakłażany w kostce, masę jajeczną,
rukolę,
bakłażany, pokruszoną
fetę.




7) Posypujemy świeżym
oregano i wrzucamy z powrotem do piekarnika aż się wszystko przyrumieni a
jajka się zetną.

GOTOWE! wkrótce więcej nowych dań ;)


