ßßß Cookit - przepis na "QUICK NICK" MAKARON

"QUICK NICK" MAKARON

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis na naprawdę szybki makaron (chociaż sądząc po tytule posta fani F1 mogliby mieć pewne zastrzeżenia :P). Lekko ironiczną nazwę wymyśliłam kiedyś z siostrą.
Składniki (dla 2 osób):
1 drobno posiekana szalotka,
15 dag gotowanej chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,
20 dag świeżego (lub mrożonego) groszku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2-3 garści makaronu muszelki,
2 jajka,
świeży tarty parmezan,
sól,
świeżo mielony biały pieprz,
olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY???
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron zmięknie. Często mieszamy, by makaron się nie sklejał.
Gdy makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Od razu podajemy.
Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam te urocze zdjęcia gotującego Nicka i Roberta i musiałam je wkleć:)
Smacznego!
Przepis z książki Gino D'acampo "Dieta Italiana"
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/10/quick-nick-makaron.html