Wykonanie
Jest to przepis na naprawdę szybki
makaron (chociaż sądząc po tytule posta fani F1 mogliby
mieć pewne zastrzeżenia :P). Lekko ironiczną nazwę wymyśliłam kiedyś z siostrą.


Składniki (dla 2 osób):1 drobno posiekana
szalotka,15 dag gotowanej
chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,20 dag świeżego (lub mrożonego)
groszku,2 szklanki
bulionu warzywnego,2-3 garści
makaronu muszelki,2
jajka,świeży tarty
parmezan,
sól,świeżo mielony
biały pieprz,
olej z pestek
winogron.JAK TO ROBIMY???Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
szalotkę. Dodajemy
szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy
groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy
bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy
makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż
makaron zmięknie. Często mieszamy, by
makaron się nie sklejał.Gdy
makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane
jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy
parmezanem i doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.Od razu podajemy.


Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam te urocze zdjęcia gotującego Nicka i Roberta i musiałam je wkleć:)Smacznego!Przepis z książki
Gino D'acampo "Dieta Italiana"