ßßß

Składniki (dla 2 osób):1 drobno posiekana szalotka,15 dag gotowanej chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,20 dag świeżego (lub mrożonego) groszku,2 szklanki bulionu warzywnego,2-3 garści makaronu muszelki,2 jajka,świeży tarty parmezan,sól,świeżo mielony biały pieprz,olej z pestek winogron.JAK TO ROBIMY???Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron zmięknie. Często mieszamy, by makaron się nie sklejał.Gdy makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Od razu podajemy.
Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam te urocze zdjęcia gotującego Nicka i Roberta i musiałam je wkleć:)Smacznego!Przepis z książki Gino D'acampo "Dieta Italiana"