Wykonanie
To już ostatni etap w naszej podróży przez Europę. Dotarliśmy do Polski :)Nasz
kraj nie posiada wielkich tradycji
makaronowych, ale danie, które jako pierwsze przychodzi mi na myśl to łazanki!

Składniki:1 główka
białej kapusty,5-6 średnich
prawdziwków,250 g
makaronu łazankowego,1
szalotka,
olej z pestek
winogron,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:
Kapustę szatkujemy,
szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki
oleju, szklimy na nim
szalotkę. Następnie przez około 3-5 minut podsmażamy
kapustę, często mieszając, tak aby się nie przypaliła.
Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki.Do przesmażonej
kapusty dodajemy
wywar z
grzybów i dusimy przez około 15 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy przez około 5 minut.
Makaron gotujemy al dente.
Kapustę mieszamy z
grzybami,
makaronem, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.


Smacznego!Przepis dodaję do akcji: