Wykonanie
Kolejna,tym razem pomarańczowa propozycja na
kurczaka :)
KURCZAK W POMARAŃCZACH

Składniki (dla 4 osób):4
udka z kurczaka,1
pomarańcza,
sól,świeżo mielony
pieprzmarynata:2 łyżki
miodu,4-5 cm kawałek
imbiru starty na tarce,1 ząbek
czosnku,1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków",2 łyżki
sosu sojowego,3 łyżki
konfitury pomarańczowej,skórka otarta z 1/2
pomarańczy,1 łyżka
oleju z pestek
winogron.Wykonanie :
Kurczaka nakłuwamy
ostrym nożem, opruszamy
solą i
pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nimi
mięso. Zostawiamy na noc w lodówce.
Pomarańczę kroimy w plastry. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia układamy
mięso i
owoce oraz dodajemy resztę marynaty.

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Co jakiś czas polewamy
kurczaka sosem powstającym podczas pieczenia.Przekładamy na talerze i od razu podajemy.

Smacznego!Przepis z okładki marcowej Kuchni