ßßß
W Międzynarodowy dzień Pizzy nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić domowej Pizzy!!! :)Taka domowa jest bardziej syta i można położyć na wierzch co się chce !!! a nie tylko z pośród składników, które proponuje nam karta w restauracji.Jednak z racji tego, że zaczęłam dietować, to musiałam znaleźć rozwiązanie dla tego pysznego dania.No i jest!!!Razowy spód - bogaty w błonnik, sycący. Na wierzchu masa warzyw, a ser zastąpił serek wiejski, który tez świetnie się topi :)Z podanych składników wychodzą dwie nieduże pizze. Każda z nich to ok. 300kcal - licząc wszystkie składniki.Ja zjadłam trochę więcej niż pół i już byłam napchana - bardzo polecam !!! Szczególnie dla dietujących :)Składniki na ciasto:150g mąki pszennej razowej50g mąki pszennej jasnej15g drożdżypół łyżeczki cukru70ml letniej wody1 mała płaska łyżeczka soliprzyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskieDrożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.Do miski wsypać mąki i sól. Wlać garujące drożdże oraz 70 ml wody. Zagnieść ciasto.Uformować je w kulę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i uformować spód pod pizze (najlepiej na papierze do pieczenia).Spód posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki wg uznania.U mnie aby ograniczyć kaloryczność był serek wiejski, papryka, pomidor, cebula, pieczarka, chuda szynka drobiowa i trochę fety.Posypujemy ziołami.Wyłożoną dodatkami ciasto wykładamy na gorącą blachę z wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 o C. Piec ok 25-30 minut.SMACZNEGO!!!czwartek, 09 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z kapustą i grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane ciasteczka ...Paluchy serowePisz blogzamów newsletter