Wykonanie
            Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do 
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Pierniczki świątecznePierniki świąteczne już ... »LEBKUCHEN

...choinka - ubrana, pierniczki - ozdobione, bigos - cicho pyrka na gazie...a mi wciąż mało. Postanowiłam zrobić więc pierniki inne jak co roku. Inne jak te twarde 
herbatniki piernikowe ;)LEBKUCHEN - Podobno najlepsze na świecie. Lekko cierpkie, z wyraźną nutą 
pomarańczy. Robią się twarde po upieczeniu, by następnego dnia znów zmięknąć pod warstwą lukru.Przepis dedykuję Kasi :) ... Mam nadzieję, że babci posmakują, a na pewno nie połamie zębów ;)Przepis lekko zmodyfikowany zaciągnięty od DorotusSkładniki:2 i 2/3 szklanki 
mąki100g zmielonych na 
mąkę migdałów4 łyżeczki 
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki 
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki 
proszku do pieczenia2 łyżeczki 
sody oczyszczonej200ml płynnego 
miodu100g 
masła1/2 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej 
skórki pomarańczowejskórka otwarta z jednej 
cytryny
Wszystkie suche składniki (
mąkę, 
sodę, 
migdały, proszek, 
sodę przyprawy) wymieszać w misce.Do garnuszka włożyć 
masło i wlać 
miód. Podgrzewać na wolnym ogniu aż 
masło się roztopi.Lekko przestudzoną, ale wciąż jeszcze ciepłą mieszankę 
miodu i 
masła wlać do suchych składników i dodać 
skórkę pomarańczową oraz 
cytrynową.Bardzo dobrze wymieszać. Dodatek skórki sprawia, że ciasto ma tendencje do tworzenia się w nim grudek, dlatego polecam mieszać mikserem.Ciasto będzie baaardzo klejące, ale nie podsypujcie 
mąki.Odstawić ciasto w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia - masa zgęstnieje.Gdy ciasto będzie już zimne, formować kulki wielkości 
orzecha włoskiego i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy robić dość duże odstępy, bo 
ciasteczka bardzo rosną i "rozkładają" się na boki :)Do formowania kulek polecam lekko zwilżyć 
wodą dłonie, aby ciasto tak mocno się nie kleiło.

Rozgrzać piekarnik do 180 o C i włożyć lebkuchen na 12-15 minut (u mnie 12 bylo w sam raz).Po wyjęciu pierniki są straaaasznie miękkie, ale po przestudzeniu robią się twarde, tak jak wspominałam do następnego dnia po lukrowaniu :)Lukruje się je naprawdę szybko, bo tylko zanurzając 
ciastka wierzchem w lukrze :)SMACZNEGO !!! :)

środa, 21 grudnia 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z 
kapustą i 
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski 
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane 
ciasteczka ...Paluchy 
serowePisz blog
zamów newsletter