ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Pierniki ozdobne już ozdobione :
LEBKUCHEN »
Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...więc czas na pieczenie pierniczków!!! :)
Tym razem prawdziwych!!! :) Przemiło się wałkuje ciasto, przeświątecznie się wycina ciasteczka :)
Zachęcam wszystkich, bo to nie lada zabawa!!!
Po samym upieczeniu pierniki są mięciutkie, ale po chwili twardnieją. Trzeba je potrzymać w puszce około dwóch tygodni, aby znów zmiękły, więc już czas na Wasze wypieki :)
Dziś zdjęcia świeżo upieczonych, a niebawem kiedy zmiękną - polukrowanych i przyozdobionych :)
Składniki:
3 i 1/3 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki płynnego miodu
łyżka stołowa sody
1 jajko
125g masła lub margaryny
przyprawa do piernika (dałam całe opakowanie przyprawy korzennej Dr. Oetkera - 40g)
Wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę korzenną wymieszać ze sobą. Dodać miód, jajko i roztopiony tłuszcz.
Zagnieść jednolita masę. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Nie wsadzajcie ciasta do lodówki, bo wtedy się rozrywa. Paradoksalnie dużo bardziej elastyczne jest kiedy pozostanie ciepłe.
I najfajniejsza rzecz - WYKRAWANIE !!! :)
Pierniczki wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 7-8 minut. Wcześniej można w nie powkładać migdały i orzechy.
Po upieczeniu i wystygnięciu pierniki trzeba schować do szczelnej puszki albo słoika aby zmiękły i poczekały do lukrowania :)
SMACZNEGO!!!
czwartek, 08 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/Pierniczki-swiateczne.html