ßßß Cookit - przepis na Ciemny żytni chleb polski - dark silesian rye

Ciemny żytni chleb polski - dark silesian rye

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Krem brzoskwiniowy z orzechami
KONKURS KULINARNY BLOG ROKU ... »
Jest to jeden z lepszych ciemnych chlebów jakie jadłam!!! I w dodatku upiekłam go sama !!! :)
Dość ciężki, mocno wilgotny w środku, z grubą skórką.
W smaku nieco kwaskowaty.
I pomimo tego, że ciasto jest dość problematyczne, to jego smak wynagradza wcześniejszy trud :)
Mój luby nie przepada za ciemnym chlebem, ale uraczyłam go dziś kanapkami do pracy właśnie z tego pieczywa i jeszcze nie dostałam żadnego info, że niesmaczny, więc jemu chyba też przypadł go gustu :)
Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć - WARTO GO UPIEC!!!
Przepis pochodzi z książki Daniela Leadera "Local breads".
Składniki na zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12h wczesniej)
75g mąki żytniej typ 720
75g letniej wody
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać ze sobą. Pozostawić pod przykryciem na 8-10h. Polecam większą miskę, bo zaczyn mocno rośnie.
Składniki na ciasto właściwe:
cały wcześniejszy zaczyn
350g letniej wody
350g mąki pszennej (u mnie typ 650)
150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
10 g soli gruboziarnistej
kminek do posypania wierzchu chleba - o ile ktoś lubi :)
Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ok 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie bardzo klejące. Można je więc wyrobić mikserem jeśli ktoś woli. Może Wam się wydawać, że jest za luźne i że nie złożycie z niego bochenka, ale ono takie właśnie ma być.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski i przykryć szczelnie przezroczystą folią.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 2h. Ciasto urośnie prawie dwukrotnie.
Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć parokrotnie. Po rośnięciu gluten trochę puści i ciasto będzie mniej klejące, ale wciąż luźne.
Złożyć bochenek i łączeniem w górę ułożyć w koszyku do wyrastania chleba.
Ja stwierdziłam, że ciasto jest tak rzadkie, że bałam się, że przyklei mi się do ściereczki, więc mój chleb wysratał jak i piekłam go od razu w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i ten sposób polecam!
Formę lub koszyk z ciastem chlebowym odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie wg oryginalnego przepisu chleb należy naciąć, ale ja stwierdziłam, że jest on tak napuszony, że po nacięciu padnie. I dobrze, że tego nie zrobiłam, bo czytając inne blogi zauważyłam, że ten chleb pada właśnie po nacięciu.
Rozgrzać piekarnik do 200 o C.
Posmarować chleb wodą i posypać kminkiem. Piec przez 50 minut. Spód po popukaniu powinien brzmieć głucho.
Po wyciagnięciu chleba z pieca posmarujcie jego wierzch znów wodą aby był błyszczący.
Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
poniedziałek, 23 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Ciemny-zytni-chleb-polski-dark-silesian-rye.html