ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie piwnym - barm bread

Chleb na zakwasie piwnym - barm bread

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Czekoladowy grzaniec
puszysty sernik z ... »
Podobno kiedy nie znano drożdży, do wypieku chleba - a raczej do jego spulchniania - stosowano piwo. ZŁOTĄ AMBROZJĘ :)
Ja wypróbowałam przepisu właśnie z piwem.
Zaczęłam robić zaczyn o 19:00, a chleb był gotowy też o 19:00 następnego dnia. Nie mówiąc o wcześniejszym nastawieniu zakwasu, który ma być aktywny, kiedy wlewamy go do zaczynu.
Tworzenie chleba w sumie trwało 2 dni !!! ALE WARTO!!!
Mięciutki, wilgotny w środku, w dużymi regularnymi dziurami i twardą, mocno chrupiącą skórką.
I pomimo tego, że przy wyrastaniu trochę mi się przykleił do koszyka i ciut padł, to i tak jest wyśmienity w smaku.
Uważam, że to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam !
Przepis zaciągnięty od Tatter
Składniki na zaczyn:
Zaczyn:
250 g piwa (ponoć najlepsze jest niepasteryzowane, ale miałam zwykłe małe butelkowe Tyskie)
50 g mąki pszennej, typ 550
4 łyżeczki zakwasu żytniego razowego ( ja dałąm 3 łyżki zakwasu żytniego zwykłego z mąki 720)
Piwo wlać do garnka i zagrzać do temperatury 70ºC. Nie mam termometru, ale grzałam dopóki nie zeszła piana, a piwo nie było mocno gorące - takie, że ledwo mogłam włożyć palec :)
Zdjąć z ognia. Mieszając wsypać mąkę. Pozbyć się grudek - najlepiej mikserem - i zostawić do ostygnięcia.
Później dodać żytniego zakwasu i ponownie wymieszać, przykryć i zostawić do fermentacji na ok. 16 godzin. Po tym czasie, na powierzchni zaczynu pojawi się mnóstwo małych pęcherzyków, płyn będzie pachniał przyjemnie drożdżowo i może być wodnisty.
Składniki na ciasto właściwe :
150 g zaczynu (dałam ciut więcej)
250 g wody o temperaturze pokojowej
500 g mąki pszennej (typ 550)
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść w gładkie ciasto. Ostrzegam! Jest bardzo klejące!.
Zostawić w misce do wyrośnięcia na 2 godziny i 15 minut.
W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie, co 45 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie należy je odgazować rozciągając w prostokąt. Ukształtować luźną kulę.
Zostawić pod ściereczką na 10 minut.
Następnie uformować bochenek i złączeniem w górę ułożyć w koszu lub foremce. (Nie doświadczonym polecam włożyć od razu do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić w niej rosnąć. Ciasto jest bardzo lejące i ciężko z niego uformować bochen)
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Piec w piecu z parą (tzn. z włożonym naczyniem z wodą na dole piekarnika:) ) rozgrzanym do 250ºC przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210ºC i piec jeszcze 35 minut (bez pary). Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
czwartek, 29 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/Chleb-na-zakwasie-piwnym-barm-bread.html