Wykonanie
Na zimne dni lubię potrawki, które mnie rozgrzeją, dodadzą energii. Taki właśnie jest
indyk na słodko - kwaśno. Aby było szybciej można oczywiście sięgnąć po słoiczek z gotowym sosem, ale tym razem robiłam wszystko od podstaw.
filet z indyka (ok. 500g)1
czerwona papryka1 duża
cebula1
marchewkasłoiczek
pędów bambusapuszka
ananasamała puszeczka
przecieru pomidorowego4 łyżki
sosu sojowegoMięso pokroiłam w kostkę, zalałam je
sosem sojowym, posypałam
pieprzem i zostawiłam aby się marynowało przez 2 godziny.
Marchewkę i
paprykę pokroiłam z słupki,
ananasa w kostkę,
cebulę w piórka.Na
oliwie zrumieniłam
cebulkę i
mięso osączone z zalewy. Dorzuciłam warzywa i
sok z ananasa i dusiłam do miękkości jakieś 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodałam
ananasa i
koncentrat pomidorowy, trochę suszonych
ziół.
Indyka podałam z kluskami gnocchi, ale idealnie pasuje także do niego
ryż, na przykład jaśminowy ;)Smacznego!