Wykonanie
Stało się! Ten przepis zdetronizował mój ukochany sernik
szafranowy. Sprawcą jest sernik z
orzechami,
kajmakiem i solonym karmelem. Przepadłam, ten smak jest ze mną i już mnie nie opuści. Ekstremalnie kremowy, słodko-słony i niesamowicie zjawiskowy.Moja przyjaciółka przewiozła mi z Londynu nowości do dekoracji ciast.Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)Kwiatki opłatkowe są u nas dostępne, a w tym wypadku świetnie pasowały do okazji chrzcin:)Koniecznie do wypróbowania! wierzcie mi na słowo!Zapraszam:)

Składniki na spód:60 g
ciastek owsianych70 g
solonych orzeszków fistaszków30 g miękkiego
masłaPrzygotowanie:1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.2.
Ciasteczka zmiksuj na
mąkę, przesyp do miski.3.
Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych
ciasteczek, dobrze wymieszaj.4. Rozpuszczone
masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.5. Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z
ciasteczek i
orzechów mocno dogniatając.6. Włóż do piekarnika na 15 min.

Składniki na masę
serową:400 g
sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego250 g
mascarpone50 g
masła80 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można pominąć)250 g masy kajmakowej3
jajka1 łyżka
mąki pszennejszczypta
soli morskiejPrzygotowanie1.
Twaróg wymieszać z
mascarpone, ekstraktem
waniliowym,
mąką i szczyptą
soli.2. Miękkie
masło ucierać z
cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.3. Do ucieranego
masła dodać kajmak (250 g)5. Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce mieszanki
serów i
jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.6. Masę przelać do tortownicy z popieczonym
spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min7. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.8. Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Składniki polewy kajmakowej z
solą:170 g masy kajmakowej3 łyżki
mleka2 łyżeczki
masła1/2 łyżeczka
soli różowej himalajskiej (ja użyłam takiej)Przygotowanie:1. W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami
mleka.2. Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać
masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.3. Dodać pół łyżeczki
soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.Do dekoracjispray złoty (taki)kwiatki opłatkowe (takie)Zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

Przepis zmodyfikowany z blogu Liski - White
PlateSmacznego:)