Wykonanie
Pora na „coś” lekkiego, „coś” co zawsze się udaje, „coś” co każdy z nas lubi. NALEŚNIKI jednak zupełnie inne bo gryczane – są nieco ciemniejsze w kolorze, o pełnym smaku i co najważniejsze są bardzo zdrowe. Wzbogaciłam je o
mąkę pełnoziarnistą, która nadaje im lekko
orzechowy smak. Dla mnie naleśniki są dobre i na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad, na ciepło i na zimno. Naleśniki rządzą! To ich dzień!Kilka cennych rad jak zrobić idealne naleśniki:najważniejsze jest ciasto ma ono ładnie rozlewać się na patelni – jeżeli jest za gęste należy dodać odrobinę
wody, jeżeli za płynne –
mąki.wymieszane ciasto należy odstawić na 30 minut, a najlepiej na całą noc – to moim zdaniem gwarancja udanych naleśników!do masy naleśnikowej dodać łyżkę
oleju lub roztopionego
masła – wtedy można smażyć bez tłuszczu, a naleśniki nie będą przywieraćzastąpienie w przepisie
mleka śmietaną 30% spowoduje, że naleśniki będą aksamitne i jeszcze bardziej delikatne w smaku (jednak już nie FIT).podgrzanie
mleka z tłuszczem (nie można doprowadzić do wrzenia), następnie lekkie ostudzenie i postępowanie tak jak w przepisie sprawia, że ciasto będzie wyśmienite. Połączenie ciepłego
mleka i np.
masła pozwala na równomiernie rozłożone tłuszczu w cieście czego efektem jest nieprzywieranie naleśników do patelni.
mleko można również zastąpić
piwem wtedy mają lekko słodowy smak i są cudownie lekkie.bardzo ważne jest użycie patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem.naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu – ogólnie, niższa temperatura jest lepsza niż wysoka.przesianie
mąki sprawia, że ciasto jest delikatne i nie ma grudek.Po przepis zapraszam TUTA J lub kliknij na zdjęcie.

Smacznego:)