ßßß Cookit - przepis na Domowe oleje aromatyzowane

Domowe oleje aromatyzowane

nazwa

Wykonanie

Oliwy i oleje aromatyzowane nauczyłam się robić od Nigelli i wykorzystuję regularnie przy gotowaniu. Z jej książki ("Nigella ekspresowo") wzięłam standardowy przepis na oliwę czosnkową i chili oraz olej do woka. Oliwa z pomidorami powstała, bo miałam ostatnie kawałeczki pomidorów przywiezionych z Włoch. Oliwy z ziołami robię głównie na wiosnę i w lecie, kiedy mój zielnik rozrasta się w najlepsze.
Wiem, że Nigella używała oliwy z oliwek, ale to zmieniłam, bo nie lubię smażyć na czystej oliwie. Dlatego wypróbowałam Oliwiera i muszę stwierdzić, że sprawdza się świetnie.
Podstawa:
0 , 5 l Oliwiera lub
0,75 l oleju słonecznikowego
(tylko do oleju z woka)
Oliwa czosnkowa
5 ząbków czosnku, przekrojonych na pół
Oliwa z suszonymi pomidorami
ok. 5 kawałków suszonych pomidorów
Oliwa chili
3 pokrojone w plasterki papryczki chili
Oliwa z tymiankiem
2 gałązki tymianku zwykłego
1 gałązka tymianku cytrynowego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Oliwa rozmarynowa
3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
Olej do woka
4 ząbki czosnku
60 ml oleju sezamowego
1/2 pokrojonej papryczki chili
ok. 5 cm kawałek imbiru obrany i pokrojony w plasterki
Zwykle nie robię wszystkich na raz, aktualnie używam czosnkowej, pomidorowej i resztek tymiankowej. Jako, że oliwa czosnkowa schodzi w mojej kuchni najszybciej, robię cały litr na zapas, wrzucając ząbki czosnku (podwójną porcję) prosto do zakupionej butelki i odstawiam. Każda mikstura spędza dwa dni w zacienionym miejscu, gdzie nabiera aromatu. Po tym czasie przelewam je do osobnych szklanych butelek, odcedzając przy okazji dodatki.
Praktyczne zastosowanie któregoś?
Makaron tagiatelle z wędzonym łososiem i bazylią, usmażonymi na oliwie pomidorowej.
Źródło:http://absolutnie-apetyczne.blogspot.com/2012/01/domowe-oleje-aromatyzowane.html