ßßß
Bardzo rzadko robięgołąbki.Wymagają sporegonakładu pracy,są czasochłonne.Jednak rozkosz z ich spożywaniarekompensujewcześniejszezaangażowanie i nużący trud zawijaniamięsa w sparzone liście.Na początku ugotowałam dwa woreczki ryżu.Do około 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dodałamtrzy jajka, doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem.Wymieszałam dokładnie i połączyłam z ryżem.Z kapusty usunęłam wierzchnie liście, wycięłam głąb.Główkę włożyłam do garnka z wrzącą wodą.Po kolei wyjmowałam zaparzone liście.Delikatnie odkładałam je do ostygnięcia, uważając, by nie rozerwały się.Z każdego liścia wykrawałam stwardniałą część od strony głąba,po czym nakładałam porcję mięsa i zwijałam jak krokiety.Dużą, głęboką patelnię wyłożyłam liśćmi kapusty.Ułożyłam ciasno gołąbki, zalałam wołowym rosołem i dusiłam na wolnym ogniu około 40 minut.Pod koniec gotowania z wywaru, w którym dusiły się gołąbki,zrobiłam sos.Dodałam przecier pomidorowy, doprawiłam sokiem z cytryny,odrobiną soli i cukru.Efekt końcowy prezentuje się tak:
Gołąbki były pyszne,podane z ziemniaczkami i białym winem :)Polecam smacznie.