Wykonanie
Bardzo rzadko robięgołąbki.Wymagają sporegonakładu pracy,są czasochłonne.Jednak rozkosz z ich spożywaniarekompensujewcześniejszezaangażowanie i nużący trud zawijania
mięsa w sparzone liście.Na początku ugotowałam dwa woreczki
ryżu.Do około 700 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dodałamtrzy
jajka, doprawiłam
solą,
pieprzem i
majerankiem.Wymieszałam dokładnie i połączyłam z
ryżem.Z
kapusty usunęłam wierzchnie liście, wycięłam głąb.Główkę włożyłam do garnka z wrzącą
wodą.Po kolei wyjmowałam zaparzone liście.Delikatnie odkładałam je do ostygnięcia, uważając, by nie rozerwały się.Z każdego liścia wykrawałam stwardniałą część od strony głąba,po czym nakładałam porcję
mięsa i zwijałam jak krokiety.Dużą, głęboką patelnię wyłożyłam liśćmi
kapusty.Ułożyłam ciasno gołąbki, zalałam wołowym rosołem i dusiłam na wolnym ogniu około 40 minut.Pod koniec gotowania z
wywaru, w którym dusiły się gołąbki,zrobiłam sos.Dodałam
przecier pomidorowy, doprawiłam
sokiem z cytryny,odrobiną
soli i
cukru.Efekt końcowy prezentuje się tak:
Gołąbki były pyszne,podane z ziemniaczkami i
białym winem :)Polecam smacznie.