Wykonanie
Apetytu brak.Żar leje się z nieba.Najchętniejdelektuję sięchłodnym
sokiem z
czarnej porzeczki,
cytrynową herbatą i rozkosznym leżakowaniem w zaciemnionympomieszczeniu.Rozsądek jednakzwycięża, co skutkujeszybkim, letnim, prostym obiadem.Przygotowałam farsz: kilka
pieczarek, mała
szalotka, dwa
pomidory,niewielki kawałek
gotowanej wołowiny i cienki
makaron ryżowy.
Grzyby podsmażyłam delikatnie na klarowanym
maśle wraz z posiekaną
szalotką.Dodałam pokrojone w kostkę
pomidory bez skórki i
mięso porwane na niewielkie cząstki.W farszu znalazł się też
koperek i
natka pietruszki.Całość doprawiłam łyżeczką
chrzanu, świeżo startego
imbiru,
sosu sojowego i łyżeczką
soku z limonki.
Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem.
Zieloną paprykę oczyściłam, odcięłam górną część - "wieczko".
Ogórki pokroiłam na części wielkości
papryki i wydrążyłam.Napełniłam warzywa: warstwa
makaronu, warstwa nadzienia i ponownie
makaronu.Do środka włożyłam jeszcze grudkę
bryndzy a na wierzch plasterek
mozarelli.
Papryki przykryłam "wieczkiem" i wraz z
ogórkamiugotowałam na parze.Polecam, zarówno na gorąco jak i na zimno.:)