Wykonanie
Chyba wczoraj utopiono o jedną Marzannę za mało, ponieważ zima nie odeszła, a wręcz przeciwnie zagościła u nas na kolejne dni. Za oknem pełno śniegu, a na termometr strach patrzyć. Czuję się zdezorientowana. Potrzebuję słońca i zieleni. Jeśli nie
mogę oczekiwać tego w najbliższym czasie, biorę los we własne ręce. Dziś na obiad po raz kolejny miałam kolorowy talerz.
Ryba w towarzystwie warzyw duszona na
maśleSkładniki:- filet z tilapii- 4 plastry
papryki- 7 plastrów
ogórka- 4 plastry
pomidora- 1 plaster
sera żółtego- kilka liści
sałaty- 2
pieczarki-
pieprz cytrynowy-
masło-
szczypiorek- woreczek
ryżuWykonanie:W rozmrożony filet wcieramy
cytrynowy pieprz i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie stawiamy
wodę na
ryż i kroimy warzywa. Rozpuszczamy
masło na patelni, kładziemy
rybę. Dusimy ok. 5 min, następnie układamy na wierzch,
ogórka,
paprykę, a wszystko przykrywamy plastrem
sera żółtego. Zakrywamy patelnię i czekamy 10 min.
Pieczarki także dusimy, posłużą nam one jako dodatek do
ryżu. Jeśli nie ułożyłeś wszystkich warzyw na rybie możesz dołożyć je do
sałaty.
W taką pogodę na pewno przyda się dodatkowa porcja witaminy C. Co powiecie na sok z świeżych pomarańczy? :)