Wykonanie
Gorące, aromatyczne, chrupiące,proste w przygotowaniu.Idealne na szybki posiłek,doskonałe na elegancką kolację,genialne rozwiązanie dla niespodziewanych gości.W moim rodzinnym domumistrzynią w robieniu grzanekbyła średnia Siostra.Zapewne z tego powodu,tak bardzo je lubię.Kojarzą mi się z ciepłą,beztroską atmosferą.Do grzanek wykorzystuję
bułki,
bułkę paryską,
bagietki,
chleb tostowy i zwykły.Dziś prezentuję zapiekane
bułki.
Pieczywo przekroiłam na połowy, posmarowałam
masłem i
przecierem pomidorowym.Położyłam po plasterku dojrzewającej
polędwicy i
pomidora oraz
czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka.Posypałam grubo utłuczonym
pieprzem i
oregano.Najważniejszym składnikiem był plaster
ananasa z puszki.
Wierzch każdej grzanki przykryłam
żółtym serem, posypałam
słodką papryką i
przyprawąśródziemnomorską.Piekłam w rozgrzanym piekarnikuokoło 20 minut.Grzanki z
ananasem robię rzadko.Najczęściej obkładam
pieczywowędliną,
ogórkami kiszonymi lub
korniszonami,
pomidorami,
cebulą, niekiedy zasmażonymi
pieczarkami.Czasami, dla złamania smaku dodaję
rodzynki,
suszone śliwki lub
morele.
Ser żółty jest stałym składnikiem, choć zdarza mi się urozmaicać dodatkowosmak
mozarellą,
serem pleśniowym lub
fetą.Takie kolorowe, pyszne i rozgrzewające danie z pewnością zachwyci każdego.:)